Merkel fokuserar mer på affärer än mänskliga rättigheter i Kina
Den tyska förbundskanslern Angela Merkel (t.v.) och Kinas premiärminister Wen Jiabao reser med ett höghastighetståg från Peking till Tianjing, den 31 augusti, under Merkels besök i Kina. Merkel har kritiserats av människorättsorganisationer för att nästan enbart ha fokuserat på handel och ekonomiska relationer. (Foto: Guido Bergmann/Bundesregierung-Pool via Getty Images)


Den tyska förbundskanslern Angela Merkel besökte i torsdags Kina för ett två dagars toppmöte med inriktning på förstärkning av de två exportgiganternas handelsrelationer. Människorättsgrupper saknade emellertid tydliga uttalanden gällande regimens brott mot mänskliga rättigheter.

Merkel anlände till Peking med den hittills störta tyska delegationen, bestående av sju ministrar, 20 företagsledare och fler än 100 övriga tjänstemän, vilka alla tillsammans fyllde tre flygplan.

Förutom samtal med premiärministern Wen Jiabao och partichefen Hu Jintao, träffade hon Li Keqiang och Xi Jinping som förväntas ta över respektive poster i höst.

Tysklands huvudsakliga budskap till Kina var att trycka på vikten av den så kallade spelplanen som den tyska industrin anser sig behöva för att kunna driva verksamhet och investera i Kina.

– Den europeiska marknaden står vidöppen för kinesiska företag. Vi förväntar oss detsamma för våra, sade den tyska ekonomi- och teknologiministern Philipp Rösler i ett uttalande.

För Tyskland, vars ekonomi är djupt beroende av export, är den kinesiska marknaden en av ”stöttepelarna i den tyska exportindustrin”. Kina är den näst viktigaste destinationen utanför Europa för tyska produkter som maskindelar och bilar. 2011 exporterades varor för över 80 miljarder dollar, vilket utgjorde en halv procent av den tyska tillväxten (som totalt var 2,7 procent).

Som fortsättning på denna expansion undertecknade de båda parterna i torsdags kontrakt värda mer än 6 miljarder dollar. I fredags öppnade minister Rösler symboliskt en ny Volkswagenfabrik för tillverkning av växellådor.

Tyskland gavs även tillfälle att försäkra Kina om att skuldkrisen inom EU hanteras bra, något som den kinesiska regimen bekymrar sig över.

Människorättsgrupper och tyska oppositionspolitiker uttryckte missnöje med att Merkel knappt tog upp frågan om människorättsbrotten under sin vistelse.

Man-Yan Ng från den tyska organisationen International Society for Human Rights (ISHR) sade att den tyska regeringen ”borde uttrycka kritik öppet, inte bakom stängda dörrar”.

Under de senaste åren har Merkel tagit initiativ till fler än 50 dialoger med Peking angående en rad olika ämnen, däribland rättssäkerheten och mänskliga rättigheter. Human Rights Watch kallar den typen av privata samtal, vilka avslutas utan tydliga resultat, ”ett spel för galleriet”.

Ng sade att Merkel måste förstå att det inte är vilken annan regering som helst som hon samarbetar med, utan ”den största förbrytaren mot mänskliga rättigheter.”

Enligt Ng är Merkel begränsad eftersom hon pressas av både den tyska industrin och nästa års val. Kanslern brukar vanligtvis vara mer rak och vågad. 2007 bjöd hon in Dalai Lama till Berlin, vilket fick den kinesiska regimen att reagera med arga protester. Under hennes förra resa till Kina i våras försökte hon träffa representanter från Southern Media Group, en relativt frispråkig och kritisk tidning, men hon nekades. Under detta besök rapporterades det emellertid att Merkel krävde bättre arbetsvillkor för tyska korrespondenter.

– I det långa loppet kan Tyskland enbart vinna genom att vara rakt och tydligt mot Kina, sade Ng och förkastade idén om konflikten mellan ekonomiska och moraliska intressen.

Tyska oppositionspolitiker har också uttryckt missnöje. Ledaren för det Gröna partiet, Claudia Roth, krävde i en intervju i tidningen Stern att Merkel skulle ”ta upp de svåra frågorna”.

Översatt från engelska