Mer oroligheter i Shanwei
Polis i full kravallutrustning tvingar bort bybor från platsen för skottlossningen i Shanwei, 10 december 2005 (Foto: Epoch Times)


Vid lunchtid den 11 mars bröt en ny storskalig konflikt ut i Shanwei i Guangdongprovinsen. Bybor slogs med anlitade våldsmän i ett bråk om marken där ett kraftverk står. Cirka 70 bybor sköts ihjäl i Shanweimassakern den 6 december 2005 i en konflikt över samma kraftverk.

Drygt ett år efter Shanweimassakern har kraftverket precis tagits i bruk och företaget har skyndat på med de sista stegen i byggnadsarbetet. De lokala myndigheterna har emellertid inte avslutat förhandlingarna med byborna om kompensation för marken som beslagtagits för kraftverksbygget. På grund av detta har byborna i Dongzhou kraftigt motsatt sig kraftverksbygget. Företaget har anlitat våldsmän för att se till att byggnadsarbetet fortskrider, vilket föranlett misshandel av byborna.

Enligt en man vid namn Li från byn Shigu kom ett dussintal arbetare, en grävmaskin, en traktor och en lastbil till hans by för att utföra byggnadsarbete.

– Var vänliga och åk härifrån. Eftersom markproblemen inte har lösts vill vi inte att ni börjar bygga här, sade byborna till arbetarna.

Arbetarna åkte sedan därifrån, men återvände snart med hundratals anlitade våldsmän, någonstans mellan 19 och 30 år gamla och en lastbil full med påkar och stenar.

– Så fort de kom började de misshandla alla de såg. Tre bybor skadades allvarligt. En bybo bröt handen. Några bybor ringde efter en bil för att skicka honom till sjukhuset, men våldsmännen lät honom inte åka. De misshandlade till och med föraren. Byborna rapporterade det inträffade till polisen, men de blev ignorerade; det kom aldrig någon polis, sade Li

– Alla som försöker stoppa bygget kommer att dö, ropade våldsmännen som belägrat Shigu.

Efter detta kallade byborna i Shigu på hjälp från andra byar i Dongzhou. Enligt en bybo kom över tusen lokalinvånare för att hjälpa till. De skickade de skadade till sjukhus och några tog upp påkar för att slåss med våldsmännen. Tre våldsmän skadades allvarligt och deras fordon brändes ner av byborna.

Enligt ett vittne dök polisen upp vid det här laget och sade åt byborna att sluta slåss.

– När våldsmännen misshandlade byborna kom ni inte, men nu när våldsmännen har blivit skadade kommer ni genast, svarade byborna ursinnigt.

Enligt en invånare i byn heter ledaren för våldsmännen Wu Huajin och de är anlitade av några regeringstjänstemän för att hålla igång byggarbetet.

Enligt en bybo låg platsen där denna senaste konflikt ägde rum mycket nära platsen där massakern 2005 ägde rum. Efter massakern har flera andra små konflikter inträffat, men mer än ett år har passerat och ingen har ställts inför rätta för massakern. Konflikten som orsakade den är fortfarande olöst.

Läs originalartikeln” target=”_blank”>engelska.