Mer lyx än handling
Sarah Jessica Parker, Kristin Davis, Kim Cattrall och Cynthia Nixon från "Sex and the City 2". (Foto: AFP / Max Nash)


  • Titel: Sex and the City 2
  • Produktionsår. 2010
  • Produktionsland: USA
  • Regi: Michael Patrick King
  • Medverkande: Sarah Jessica Parker, Kristin Davis, Cynthia Nixon, Kim Cattrall, Chris Noth, Davis Eigenberg,   Evan Handler m fl.
  • Kom ut: 101103

Blir det mer tjejigt än så här? Jag har svårt att tänka mig det. Vanligtvis har jag inga problem med tjejigt. Men det här
går lite väl långt för min smak. Dessutom känns hela upplägget en aning dysfunktionellt.

Filmen frossar i lyx. Filmen inleds med ett överdånigt bröllop och fortsätter sedan till Abu Dhabi där de fyra vännerna blir uppassade som kungligheter. Och mitt i denna lyx pratas det om hur man ska hålla sig vacker och om dyra märkeskläder. Kort sagt förespråkar filmen att det viktigaste här i livet är lyx, pengar, skönhet och märkeskläder. Och man får tänka på att dessa fyra ”starka” kvinnor är många unga kvinnors förebilder. Då blir man lite illamående när man får se vilken bild regissör King målat upp.

Sedan känns det som lyxen är där istället för en handling. TV-serien, ”Sex and the City” (Darren Star,USA, 1998-2004), var en serie som handlade om fyra singelkvinnors vardag i New York. Och detta håller inte riktigt när du ska göra en stor Hollywoodfilm; någonting måste hända. Men i denna films fall är det uteslutet med en mer genomtänkt handling, eftersom seriens fans vill se ungefär samma sak som de såg på TV. Fast större. Större vet jag inte om man kan kalla den. Men den är definitivt dyrare. Jag antar att folk som gillat serien också gillar denna film. Men det gör inte jag. Jag vill allt se någon form av handling när jag tittar på film.

Men som vanligt är dialogen i filmen superb. Och Parker, Davis, Nixon och Cattrall kan ju dessa karaktärer utan och innan efter att ha spelat dem i tolv år. Det är rappt och underhållande, samtidigt som de lyckas få in allvar i det hela. Och ingen kan få in en svordom så fint i en mening som Samantha (Cattrall).

”Sex and the City 2” är en film för fansen. Lyckligtvis, för finansiärerna, är dessa fans många, då denna film drog in närmare tre hundra miljoner i biljettintäkter. För oss som inte är fans av serien, är det bara samma sak en gång till. Fast större. Och dyrare.