Mer än 300 miljoner mikrobloggare i Kina
Internetcafé i Peking, Maj 2011. (Foto: Gou Yige/AFP/Getty Images)


Över 300 miljoner personer i Kina använder sig nu av mikrobloggar, en milstolpe som oroar myndigheterna men uppmuntrar dissidenterna.  

Enligt ett uttalande från Kinas industri- och informationsministerium har Kina flest internetanvändare i världen, med 485 miljoner. 300 miljoner av dessa använder mikrobloggar. Statliga internetinformationskontoret, som startades i maj, är en myndighet som bland annat har i uppgift att koordinera olika departement när det gäller att hantera innehållet på Kinas internet. Med andra ord: Att censurera internet. I en intervju med statliga nyhetsbyrån Xinhua erkänner chefen för kontoret att uppgiften att bevaka mikrobloggandet är en aldrig tidigare skådat utmaning.  

Där myndigheterna ser en utmaning ser de demokratiska dissidenterna en möjlighet. 
– Mikrobloggar har visat sig vara en av de bästa plattformarna för människor att säga sanningen och uttrycka sin verkliga mening. Dessutom kan det vara ett sätt att mobilisera samhället i en riktning mot demokrati och frihet, sade en nätanvändare från Kina till Sound of Hope Radio (SOH) den 22 november. 

– Jag tror att mikrobloggen har kommit att förkroppsliga mänsklighet, självbestämmande, yttrandefrihet och rätten att få veta sanningen, sade Chen Xi, chef för Democratic Partys partikontor i Guizhouprovinsen till SOH.

– Den auktoritära kommunistregimen har länge satt munkavle, öronproppar och ögonbindel på folk. Men nu har den här internetteknologin, som är i linje med människans natur och folks behov, kommit för att nå ut till det internationella samfundet och den fria världen. Det kan sannerligen växa snabbt och mycket, sade Chen. 

– I vid bemärkelse utgör det definitivt en plattform för att uttrycka sanningen och en chans för att kunna sprida sanningen på ett omfattande sätt. Det är det man sätter sitt hopp till, sade Qin, från Jiangxiprovinsen till SOH. 

I kölvattnet efter snabbtågsolyckan i Wenzhou i juli kom hundratusentals inlägg varje dag, som uttryckte den allmänna ilskan över myndigheternas brist på medkänsla. Det ledde till ett ”mikroblogguppror” bland kineserna, enligt Qin. 

Li Datong, en känd kinesisk medieprofil, som tidigare var redaktör på China Youth Daily, sade i en intervju med Voice of America att det att mikrobloggandet nått 300-miljonersstrecket var signifikant för upprättandet av ett civilsamhälle i Kina. 

– Det kommer leda till demokratisering av det kinesiska samhället. Nätanvändarna har inte rätt att uttrycka sig fritt och uppriktigt, men de har det här forumet. Nätanvändarnas desperation över de kinesiska myndigheternas kontroll och censur av internetkommunikationen har lett till nya sätt att uttrycka sig på, sade han. 

På frågan om mikrobloggarna kommer göra att civilsamhället utvecklas snabbare sade Chen:
– Ja det kommer det. Titta på hur Ai Weiwei och Chen Guangcheng fått stöd via mikrobloggande. Det här är bara början. Snart kommer mikrobloggarna att leda till framsteg inom demokrati och frihet, och bana väg för den totalitära regimens fall. Det kommer att vara ett bevis på mikrobloggarnas superkraft.

Kinesiska myndigheter ser den potential som mikrobloggarna har för att mobilisera folk, och har upprepade gånger kritiserat mediet för att det ”sprider ogrundade lögner på det oansvarigt vis.”
När de senaste siffrorna om Kinas snabbt växande internetanvändarskara kom ut, betonade myndigheterna hur man måste ”reglera utvecklingen av mikrobloggarna” och införa ”ordning på internetanvändandet” så att man bättre kunde uppnå ”ordnad informationsspridning.”

Kinas största mikrobloggföretag, Sino, och andra liknande företag har hjälpt myndigheterna genom att strama åt kontrollen på mikrobloggarna och blockera känsligt innehåll som regimen anser ”oacceptabelt”. Särskilt gäller detta sådant som protester, skandaler kring befattningshavare eller kommentarer om partiledare. 

Översatt från engelska