Mer än 30 000 kan ha drabbats av förorenad bröstmjölksersättning
Tian Yaowen, 15 månader gammal och drabbad av njursten, Tongji-sjukhuset i Wuhan. (Foto: China Photos/Getty Images)


Så många som 30 000 spädbarn kan ha drabbats i skandalen med förorenad bröstmjölksersättning, orsakat två barns död och 1 253 fall av njursten.

Företaget Sanlu Group började återkalla produkten den 10 september, trots att man visste om den förgiftade mjölken redan 2 augusti och kanske rentav så tidigt som i mars. Enligt företagets uttalande fanns ungefär 700 ton av det förgiftade mjölkpulvret på marknaden när produkten återkallades.

Fler än 20 provinser och städer har rapporterat fall av förgiftningar.

Li har gett sitt barn Sanlu-mjölk sedan januari och han frågar:

– Jag valde noggrant och tog det äldsta märket i Kina, Sanlu Group. Varför har detta hänt? Varför har de stoppat kemikalier i mjölken?

Hans knappt nio månader gamla spädbarn behandlas nu för njursten i Xinyi i Jiansuprovinsen.

– Det finns hundratals fall i vår stad men mindre än en procent rapporteras, tillade han.

De flesta som drabbats beskriver samma mönster hos sina barn: Blod i urinen, svårt och smärtsamt att urinera. 

– Jag blev förbluffad. Efter undersökningen visade det sig att mitt barn hade fått stenar i båda njurarna. Den i högra njuren var fem millimeter stor och den i vänstra tre millimeter.

Mao, en drabbad man från Huaian i Jiangsuprovinsen, började ge sin ettårige son Sanlu-mjölk i mars i år. Barnet fick senare svårt att urinera och njurstenar upptäcktes.

– Mindre än en månad efter att mitt barn börjat med mjölken uppträdde symtom. Barnet skrek av smärta. Vid sjukhusundersökningen visade det sig att stenarna i njurarna redan fallit ner i blåsan.

Liksom de flesta kinesiska familjer har Mao bara ett barn, på grund av ettbarnspolitiken. Den här händelsen har gjort många väldigt oroliga, säger han.

Kinesiska myndigheter säger att de satt in expertgrupper i de drabbade områdena för att underlätta behandlingen.

Tusentals föräldrar över hela Kina har lämnat in klagomål och söker sjukhusvård för sina barn. Många är arga över att varken Sanlu eller regimen erbjudit någon vidare förklaring eller kompensation.

– Vi kan inget göra. Vi kontaktade det lokala hälsovårdsdepartementet och fick till svar att de inte tagit emot några dokument. Sade inte myndigheterna att behandlingen skulle vara gratis? Enligt sjukhuset var så inte alls fallet, säger Li.

– Sjukhuset går inte med på det. Vi tvingas vänta i oro. Vad kan vi göra? Vad kan en vanlig människa göra, undrade en annan man och Mao säger:

– Jag kontaktade Sanlu Group i morse, de skrev ner informationen jag gav dem. Personalen säger att de skulle ringa tillbaka men det har de inte gjort. Vi väntar på svar om kompensation men inget svar har kommit än.
   
Enligt Lu Jun som ansvarar för en hemsida som bevakar allmän välfärd och mänskliga rättigheter i Peking, är det svårt att få ut kompensation.

– Många offer har inga bevis. De bad inte om kvitto när de köpte den giftiga mjölken. En del affärer som sålde den har också stängt eller flyttat. De har svårt att få fram bevismaterial.

En invånare i länet Hanyin i Shanxiprovinsen beskriver hur hundratals personer köar på sjukhusen för att få behandling åt sina barn.

Sanlu återkallade officiellt mjölken den 10 september men klagomål från kunder kom så tidigt som i mars. Tian Wenhua, styrelseordförande för Sanlu Group sade till media att en undersökning sattes igång i juli och att situationen rapporterats till den högre administrationen.  

Hebeis biträdande provinsguvernör Yang Chongyong säger emellertid att provinsregeringen fick rapporten först den 8 september. Den 10 september erkände Sanlu Group att mjölkpulvret innehöll melamin.

Ett kinesiskt nätforum har ett dokument som enligt deras utsago är ett internt dokument från Sanlu Group där man ber den stora kinesiska sökmotorn Baidu att ta bort alla negativa nyheter om dem. I dokumenten avslöjas även att Sanlu tänkt lägga ner tre miljoner yuan på en annonskampanj hos Baidu. Baidu bekräftar att Sanlu skickade denna förfrågan men säger att de vägrade gå med på den.