Mer än 140 miljoner kineser har lämnat hårt ansatt kommunistparti
Den 24 april 2011 höll Falun Gong-utövare och människorättsaktivister en parad i Hongkong mot förföljelsen av Falun Gong i Kina, inför 12-årdagen den 25 april då 10 000 utövare fridfullt vädjade i Peking om att 45 utövare skulle släppas. Den stora banderollen säger: Har du gått ur partiet än? (Foto: Epoch Times)


Allmänhetens förbittring fortsätter att ta sig uttryck i omfattande klagomål om rättslöshet och orättvisa i Kina. Sociala oroligheter fortsätter att sprida sig över landet. Efter årtionden av statligt våld och förtryck har många kineser tappat förtroendet för kommunistpartiet och söker desperat efter rättvisa.

Epoch Times publicerade år 2004 en serie ledarartiklar med namnet Nio kommentarer om kommunistpartiet. Artiklarna blottlägger naturen hos Kinesiska kommunistpartiet och skriver dess historia. Den gavs ut i bokform och fick snabbt spridning i Kina och resten av världen, och blev en tändande gnista för Tuidangrörelsen, (Tuidang betyder lämna partiet) i vilken människor avsäger sig medlemskap och samröre med partiet.

Efter årtionden med propaganda och censur har nu ett växande antal kineser börjat förstå sanningen om Kinas kommunistparti och tar därför sålunda avstånd från partiet och dess underorganisationer.

Många kineser valde i år det symboliska datumet 1 juli, som markerar 92-årsdagen av kommunistpartiets grundande, för sitt utträde. Exempelvis Li Lianpao, delegat i Folkets nationalkongress, deklarerade sitt utträde ur kommunistpartiet på kvällen den 1 juli, på den kinesiska mikrobloggen Sina Weibo.

61-årige Pan Renqiang, före detta domare i Folkets mellandomstol i Wuhan City meddelade också sitt utträde, under sitt eget namn. I ett uttalande sade han att han hade sett igenom kommunistpartiets bedrägliga natur baserat på flera decenniers egen erfarenhet.

För ett par veckor sedan använde också en högre tjänsteman vid namn Shi Zongwei i Henanprovinsen sitt eget namn för att dra sig ur partiet. Shi skrev på sin blogg: ”Jag hoppas sprida sanningen och motverka [Kinesiska kommunistpartiets] hjärntvätt, så att allmänheten kan vakna upp och kräva sina rättigheter som mänskliga varelser.”

I mitten av juni tillkännagav cirka 5 000 medarbetare i ett filmprojekt från olika byar och städer i Hunan gemensamt sina utträden ur partiet.

Den 15 april publicerade Folket Forum, en webbsajt hos partiets språkrör Folkets Dagblad, resultaten av en enkätundersökning kallad ”förtroende, tro och tillit” om partiets förmåga att leverera starkare politiska och ekonomiska reformer.

Av de cirka 3000 som svarade på undersökningen sade 80 procent att de inte alls höll med om att partiet hade den efterfrågade förmågan och ytterligare 10 procent angav att de var osäkra. Det mycket stora antalet negativa svar ledde till att undersökningen, dagen därpå, togs bort från webbsajten.

I årtionden har kommunistregimen aldrig någonsin kommunicerat med de kinesiska medborgarna genom de rätta kanalerna. Istället har det kontinuerligt hemfallit åt statssanktionerat våld, vilket är i grunden oförenligt med ett civiliserat samhälle.

En invånare i Guanzhou med efternamnet Yang sade till radiostationen Sound of Hope: ”Med hjälp av de verktyg som finns tillgängliga för att ta sig förbi Kinas internetcensur kunde jag läsa Nio kommentarer om kommunistpartiet och fick genom det kunskap om partiet. Därför lämnar jag också partiet. Jag anser det oundvikligt att himlen kommer att förstöra det.”

I en annan intervju med Sound of Hop sade Pekingbon Xiao att han deklarerat sitt utträde ur partiet på Epoch Times webbsajt Tuidang: ”I och med att alltfler kineser kommer över sina inre rädslor för kommunistpartiet, kommer denna totalitära regim en dag att falla isär av sig själv.”

Detta är en förkortad version av den engelska artikeln.