Melamin i kinesiska ägg
En kinesisk äggförsäljare räknar sedlar på en marknad i Peking. (Foto: Teh Eng Koon/AFP/Getty Images)


Hongkongs center för livsmedelssäkerhet meddelade nyligen att melaminhalten i färska ägg importerade från fastlandskina har överstigit gränsvärdena.

Förra fredagen bekräftade centret höga melaminhalter i ägg som importerats från en distributör i Dalian. Äggen innehöll 4,7 ppm melamin och gränsvärdet är 2,5 ppm.

Centret har krävt att alla butiker ska sluta sälja och importera ägg från denna distributör. Samma höga halt av melamin har även hittats i ägg som sålts i Japan och andra östasiatiska länder.

Hongkongs minister med ansvar för hälsa och livsmedel, York Chow, sade på söndagen att 60% av äggen som säljs i Hongkong importeras från fastlandskina. Hong Kong konsumerar ungefär 1,6 miljarder ägg per år, vilket motsvarar 230 ägg per person.

Med tanke på den stora äggkonsumtionen kommer centret att utföra tester på ägg importerade från fastlandskina under nästa vecka för att undersöka melaminhalten. De planerar att offentliggöra sina resultat så fort de är klara.

– Eftersom vi hittat melamin i ägg kommer vi så klart att undersöka kycklingar. Djurfoder kan ha förorenats av melamin så vi kommer behöva undersöka allt kött och fjäderfä som importerats från fastlandskina och vara särskilt noggranna med inälvor, såsom njurar från kyckling och gris, förklarade Chow.

Hönsfarmaren och djurfoderexperten Chen Jingming sade att kostnaden för det pulver på gula bönor som utgör en huvudkomponent i djurfoder har ökat med hela 70% under året som gått. Han tror att somliga distributörer illegalt blandat ner melamin i fodret för att spara pengar.

Chen tillade att eftersom man funnit kontaminerade ägg så är det tänkbart att även mat som innehåller ägg och andra köttprodukter importerade från Kina kan vara påverkade.

Han betonade att myndigheterna borde se över och sänka gränsvärdena för melamin i mat. De borde inte tillåta att några spår av ämnet i maten utlöser ett paniktillstånd hos allmänheten.

http://en.epochtimes.com/n2/china/melamine-found-in-chinese-eggs-6254.html