Medvetet mode - bra för både dig och miljön
Miljömärkta kläder visades från en butik i Örebro. (Foton: Maria Hellström, Epoch Times Sverige)


Att tillverkningen av de kläder vi köper skadar miljön, är det fler och fler som blir medvetna om,  men hur många känner till vad det finns för alternativ? Under miljövänliga veckan berättar Naturskyddsföreningen om vilka miljöval du och jag kan göra när vi vill införskaffa ett klädesplagg. Miljömärkta kläder, second hand och re-design är på tapeten.

I år har Naturskyddsföreningen fokus på vilken miljöpåverkan klädproduktionen har, både på den som använder plagget och dem som tillverkar det. Årets tema för miljövänliga veckan är ”Medvetet mode”.

– Medvetenheten om de miljökonsekvenser som gifter i våra kläder och tyger har på hälsan och miljön har ökat hos återförsäljarna. Nu ser vi att butikskedjorna ökar utbudet av ekologiska material och miljömärkta kläder och börjar ställa krav på sina producenter, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Bomull – den största miljöboven

Visste du att det går åt cirka tio tusen liter vatten för att tillverka ett par jeans? Jeans tillverkas framför allt av bomull. Mer än hälften av världens bomullsodlingar är konstbevattnade. För att odla bomullen används även konstgödsel och stora mängder bekämpningsmedel. För att odla ett kilo bomull går det åt cirka ett kilo kemikalier. Många odlingsmarker har blivit förstörda  efter bomullsodling och det är inget som vill växa där för att marken innehåller höga halter av metaller.

Vem handlar, vem betalar?

I Sverige köper vi i genomsnitt 24 kilo textil per person och år. Det motsvarar sex stycken tvättmaskiner. 94  procent  av alla kvinnor i åldern 16-24 år handlar nya kläder minst en gång per månad. Ett beteende som vi behöver förändra eftersom det inte är hållbart. Genom att köpa färre plagg med bättre kvalitet ökar hållbarheten och miljöpåverkan minskas.

Second hand är klimatsmart

Visste du att det är klimatsmart att köpa second handkläder? Undersökningar visar att det går åt 97 procent mindre energi om man köper till exempel en t-tröja eller ett par jeans på second hand, jämfört med om samma plagg hade nytillverkats.

Re-design och effekten på miljön

För att vi ska kunna lära oss mer om de olika val som vi kan göra, ordnar Naturskyddsföreningens lokala kretsar runt om i Sverige olika aktiviteter som modevisningar, klädbytarträffar, utställningar och workshops i re-design.

Ett exempel är Örebro där det var en modevisning på Stortorget mitt i centrum. Butiker visade upp sitt utbud av miljömärkta kläder och second hand. Elever som har kläder och mode som ämne under sin gymnasieutbildning visade kläder som dem själva sytt. De har hämtat kläder från en second handbutik och sytt om dem så kallad re-design.

– Mode är att skapa någonting nytt och därigenom förändra världen, sa Mikael Horvath som var konferencier på modevisningen i Örebro.

Årets miljövänliga vecka handlar om att ge oss information om textiliernas miljöeffekter – både här hemma och i tillverkningsländerna. Naturskyddsföreningens medlemmar vill hjälpa konsumenter att hitta miljömärkta alternativ och tänka efter innan man köper nya kläder. Den ständigt ökande konsumtionen av billiga kläder och textilier är omöjlig att få ihop med mål om en giftfri miljö.

På Naturskyddsföreningens hemsida kan man finna shoppingguide för vilka affärer som säljer miljömärkta kläder, och vilka aktiviteter som anordnas just i din hemstad.


Re-design; elever från en gymnasieskola visade kläder som de sytt om från secondhand kläder.

Re-design; elever från en gymnasieskola visade kläder som de sytt om från secondhand kläder.