Medvedev hotar USA med missiler
Rysslands president Dmitrij Medvedev på sitt kontor i presidentpalatset i Gorki utanför Moskva, den 22 november, 2011. (Foto: Yekaterina Shtukina / AFP / Getty Images)


Rysslands president Dmitrij Medvedev hotade på onsdagen med att Moskva skulle utplacera missiler och rikta dem mot det amerikanska missilförsvaret om USA fullföljer sin missilförsvarsplan i Europa.

Om USA, Nato och Moskva inte kan nå en uppgörelse, sade Medvedev, skulle Ryssland dra sig ur det nya strategiska vapennedrustningsfördraget (START) som undertecknades med Washington och trädde i kraft i februari.

Han sade att Moskva är ute efter att säkra en skriftlig juridisk garanti för att missilskölden inte kommer att användas mot Ryssland, men USA har inte gått med på att göra det skriftligt, enligt RIA Novosti.

Ryssland skulle kunna ”utplacera i väster och södra delarna av landet avancerade offensiva vapensystem som kommer att riktas mot det europeiska nätverket för missilförsvar” om USA inte agerar, sade Medvedev på tv, enligt RIA.

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen sade via Twitter att, samtidigt som han var besviken på Medvedevs reaktion, välkomnar han Rysslands ”vilja att inte stänga dörren till fortsatt dialog” med Nato och Washington.

”Samarbete, inte konfrontation, är vägen framåt”, tillade han.

Översatt från engelska.