Medvedev blir Rysslands nästa president
Presidentkandidat Dmitry Medvedev (v) och president Vladimir Putin (h) röstar i presidentvalet den 2 mars 2008. Valet har kritiserats av inhemska och utländska bedömare som uppgjort till förmån för Medvedev som har lovat Putin primärministerposten. (Foto:AFP)


Dmitry Anatolyevich Medvedev, 42, efterträder Vladimir Putin som Rysslands president efter söndagens presidentval som har betecknats som uppgjort av inhemska och utländska kritiker.

Vid midnatt i Moskva meddelande det statliga opinionsinstitutet WCIOM att Medvedev fick 70,1 procent av rösterna.

Valet har bojkottats av den europeiska samarbetsorganisationen OSCE som bland annat övervakar att val runt om i världen genomförs enligt demokratiska principer, på grund av att ryska myndigheterna vill inskränka antalet observatörer och deras arbete.

Medvedev är Rysslands förste vice primärminister och chef för det statliga gasföretaget Gazprom.

Rysslands före detta primärminister Mikhail Kasyanov utestängdes av myndigheterna från att delta i presidentvalet. Kasyanov är ledare för folkets demokratiska union och var primärminister 2000 till 2004. I februari 2004 avsattes han tillsammans med hela det ryska kabinettet.

Kasyanov sade i en intervju till Sky News på söndagen att myndigheterna har gjort allt för hindra honom att delta i valet, som inte är värt namnet och i praktiken är ett KGB-uppdrag.