Medlem i tyska Bundestag: "Inget är mer perfekt än det här"
Axel Berg från det tyska socialdemokratiska partiet. (Jason Wang/The Epoch Times)


Divine Performing Arts avslutade sin Europaturné på Prince Regent Theatre i München i Tyskland. Turnén började i Duisburg och däremellan har artistgruppen Divine Performing Arts besökt inte mindre än 18 scener i Europa.

Under föreställningen i München talade Epoch Times med Axel Berg, en av medlemmarna i den tyska Bundestag och även assisterande talare för energifrågor i det tyska socialdemokratiska partiet (SPD).

– Den var vacker, färggrann och musiken var… väldigt kinesisk, mycket bra. Det allra bästa var såklart trummorna, det var då jag verkligen drogs in i musiken. Även de vackra rörelserna och den fina koreografin. Jag tror att det ligger mycket arbete bakom allt detta. Samstämmigheten hos dansarna var verkligen lysande och höll mycket hög standard.

När Berg fick frågan om hur mycket han visste om klassisk kinesisk dans och kultur sade han:

– En del. Kultur är minst lika viktigt som att äta och dricka.

Berg lade märke till bakgrundsbilden och sade att sådana ibland kan vara lite tröttsamma då de står helt stilla.

– Men här rör sig allt. Till exempel havsnymferna – havet bakom dem var lugnt, men ändå rörde sig vattnet lite grann. Det är inget stormigt hav, inga vågor, det man får se är helt lugnt och ändå rör sig små vågor i det. Tillsammans med dansarna resulterade detta i ett enormt intryck.

Berg har upplevt kinesisk kultur genom sin politiska bana och via evenemang inom yrket. Han har tillägnat en del av sitt liv åt politik men tänker arbeta med teater senare och bland annat därför ville han se föreställningen.

– Jag har kommit hit idag eftersom jag vill uttrycka mitt stöd för Falun Gong, för kultur, för demokratirörelsen och för fritt tänkande och fri kultur i Kina.

Trots att han
inte kände till det kinesiska konsulatets försök att hindra föreställningen sade Berg:

– Nej det kände jag inte till, men jag är inte förvånad. För två månader sedan var jag i Kina tillsammans med miljöminister Sigmar Gabriel och vi blev var tvungna att försöka bryta isen efter Dalai Lamas besök i Tyskland.

Berg hade en lång diskussion med kinesiska forskare om sin senaste resa till Kina.

– Medan jag var där fick jag reda på en hel del. Jag talade om Falun Gong med både en medlem i politbyrån såväl som med vetenskapsmän vid ett möte för forskare. Båda gångerna resulterade det i en öronbedövande tystnad från deras sida.

– Sedan försökte jag att vara ironisk och sade att jag, som en person från München, är glad över de kinesiska Falun Gong-utövarna hemma. De är alla kloka och välutbildade människor som tillför vår tyska bruttonationalprodukt mycket och betalar sin skatt. Jag tycker det är toppen om de stannar kvar. Men ändå blev de jättearga och började förolämpa oss. Kineserna har trots allt skrivit under deklarationen för mänskliga rättigheter och de borde hålla sig till den.

Berg tycker inte att situationen för mänskliga rättigheter i Kina har förändrats särskilt mycket.

– Utifrån vad man hör, verkar det ju vara totala motsatsen. De kränker mänskliga rättigheter mer och mer och det blir värre. Jag kan föreställa mig att medvetenheten för mänskliga rättigheter den här gången har växt. Det hjälper förstås inte dem som sitter i fängelse eller blir torterade, men bortsett från det ger det oss ett samhälle med lite hopp.

Efter att
ha sett föreställningen vill Berg entusiastiskt rekommendera den.

– Det har varit ett stort nöje, en glädjefylld kväll. Man börjar fundera på ifall det finns något mer perfekt än detta? Konst tvingar en att tänka i en annan sfär, en annan dimension. Man måste låta sig falla in i denna kultur om man vill vara en aktiv åskådare. I den stunden då man går in på scenen med sin tanke blir man också en del av helheten och det är en mycket vacker upplevelse.

Epoch Times är stolt sponsor av Chinese Spectacular. För att läsa fler av våra artiklar om föreställningen, gå in på http://www.epochtimes.se/shen-yun-divine-performing-arts.html
http://en.epochtimes.com/news/8-4-19/69445.html