Medlem av Kinas politbyrå på Sverigebesök
Göteborg 1 juni. Falun Gong-utövare kräver att förbrytarna mot mänskliga rättigheter i Kina ställs inför rätta. (Foto: Koshro, Epoch Times)


Riksdagens talman Per Westerberg bjöd in Yu Zhengsheng, som är en av de sju medlemmarna i Kinas politbyrå, till Sverige. Han anlände 1 juni till Göteborg vilket gav Falun Gong-utövare i området anledning till en fredlig demonstration framför det kinesiska konsulatet.

När Jiang Zemin var regimens ledare började förföljelsen av Falun Gong-utövarna juli 1999. Sedan dess har hundratusentals kinesiska Falun Gong-utövare fängslats olagligt i Kina, och otaliga har torterats till döds, enligt Falun Dafa Information Center. Det är den största gruppen av förföljda människor i Kina.

De senaste åren har bevis på organstölder från fångar framkommit, bland annat genom undersökningar ledda av människorättsadvokaten David Matas, och David Kilgour, före detta statsråd från Kanada. Resultatet samlades i rapporten Bloody Harvest.

Falun Gong-utövare samlades under lördagen och söndagen framför Kinas konsulat för att påminna om brotten mot mänskliga rättigheter i Kina och kräva att förörvarna ställs inför rätta.

Yu Zhengsheng har kopplingar till Jiang Zemin. Hans far, Yu Qiwei (även känd som Huang Jing), var mentor till Jiang Zemin. Pappan och sonen stöttade Jiang under hans karriär.

Jiang Zemins stad är Shanghai och den kontrollerades av Jiang-fraktionen, ”Shanghaigänget”. Yu Zhengsheng var partisekreterare i Shanghai och vaktade därmed Jiangs ”bakdörr”.


Yu Zhengsheng på Sverige besök 1-4 juni. (Foto: AFP)

Yu Zhengsheng på Sverige besök 1-4 juni. (Foto: AFP)

Som anhängare av Jiang var han även anhängare till Bo Xilai, förre partichefen i Chongqing, som nu är vanärad. Polischefen i Chongqing Wang Lijun, som övervakade organskörd, begav sig till amerikanska ambassaden i Chengdu. Dess två män fick det kinesiska partiet i gungning.

Yu Zhengsheng kom ur partiets kris som medlem av Kinas högsta organ och valdes den 11 mars i år till ordförande för Kinesiska folkets politiska rådgivande konferens, ett partilett rådgivande organ.