Medier kritiska om asylrapportering
Dags att skrota konsekvensneutraliteten diskuterades på Publicistklubben, måndagen 25 januari 2015. (Skärmbild)


I flera år har medier inte låtsats om baksidan av Sveriges generösa migrationspolitik. Det anser flera ledande journalister vid en debatt i Stockholm.

– Medier och politiker har misskött den här frågan under decennier, säger Lasse Granestrand, frilansjournalist efter 31 år på DN.

I samtalet på Publicistklubben på måndagen fick han stöd av flera samhällsjournalister, bland annat om att medier misslyckats med att problematisera migrationspolitiken sedan Alliansen och Miljöpartiet 2011 valt en gemensam linje.

– Jo det stämmer, det tycker jag, sade Pontus Mattsson, politisk reporter på Sveriges Television.

– Det blir svårare när det bara är ett parti som tycker en sak och alla andra tycker precis lika.

FAKTA: Svensk migrationspolitik
Sverige tog under sista halvåret 2015 emot cirka 134 asylsökande på 10 000 svenskar, flest per capita i EU.
Tyskland tog emot omkring 36 asylsökande på 10 000 tyskar.
I oktober prognostiserade Migrationsverket kostnader, inklusive för kriminalvård och domstolsväsende, till 60 miljarder kronor 2016 och 73 miljarder kronor 2017.
Källa: Eurostat

De lyfter fram rapporteringen kring budgeten 2014, då etablerade medier talade mer om försvarets kostnader än om migrationens snabba kostnadsökning till mångdubbelt högre belopp.

Jörgen Huitfeldt, programledare på radions Studio Ett, anser att problemet bottnar i värderingar, där de ”internationalistiska” journalisterna ofta skiljer sig från väljare och lyssnare som menar att ”vi som bor i Sverige, oavsett om man heter Ahmed eller Jörgen, har exklusiva rättigheter jämfört med dem som vill ta sig hit”.

FAKTA: Publicistklubben
Publicistklubben debatterar bland annat aktuella frågor om journalistik och delar ut stipendier.
Ordförande är journalisten och författaren Björn Häger.
Se den aktuella debatten här.

– Vi har varit usla på att skildra migrationen så som det är, nämligen att det är en målkonflikt mellan att satsa mer på skolan eller äldrevården eller att vara Europas mest generösa land för migration.

Granestrands åsikt fick mothugg från Expos Daniel Poohl, som varnade för att journalistiken, efter höstens exceptionella inflöde av människor och skiftade debatt, kan anamma en högerpopulistisk logik.

– Jag är orolig att vi ska flytta in varenda jäkla samhällsproblem in i den här så kallade invandringsfrågan som dessutom riskerar att berättas på ett ganska snävt, förenklat sätt som är uppfunnet av extremhögern.