Medieföretag ville dela ut pengar - hotas nu av stämning
En hop människor samlades utan för Eiffeltornet lördagen den 14 november för att invänta en utlovad utdelning av pengar från det franska marketingföretaget Mailorama. Totalt var det 5000 brev med innehåll på mellan 5 till 500 euro styck som utlovats. (foto: Lionel


Över 7000 människor hade samlats i närheten av Eiffeltornet i Paris för att ta emot pengar från ett medieföretag. PR-jippot fick en våldsam utveckling och polisen beslutade att stoppa utdelningen. Upprorsmakare som medverkade har ställts inför rätta. Frankrikes justitieminister Brice Hortefeux meddelade att man nu ser över ett nytt lagförslag om införande av ett moratorium för utdelning av pengar.

Av säkerhetskäl valde polisen att avbryta evenemanget efter det att våldsamheter brutit ut då ett tiotal personer hade trängt sig igenom en avspärrning. Vid besked av indragning eskalerade våldet, bilar förstördes och flera affärers fönsterrutor krossades.

Det webbaserade företaget Mailorama fick avbryta den planerade utdelningen av sammanlagt 40 000 euro fördelat i kuvert innehållande mellan 5 till 500 euros i kontanter var. Över 7000 glada människor var samlade för att ta del av evenemanget.

Enligt tidningen ”Le Parisien” har polisen meddelat att 11 åtal väckts. Fyra för rån, tre för våld, tre för materiella skador och en för stöld. 

Ägarna till Mailorama, Rentabiliweb vill inte ta på sig ansvar för incidenten och hänvisar till att man hade både skriftlig och muntligt tillstånd från polisen.

”Utan tillstånd och garanti från polisen att allt skulle gå lugnt och säkert till, skulle man inte tagit ett sådant här initiativ, att gå ut och dela ut pengar,” meddelade ägarna i ett pressmeddelande den 14 november. 

Polisen å sin sida hävdar att företaget försökt att undkomma sitt ansvar.
– Ett tillstånd betyder inte att man skyddas från sådan här händelse som arrangörerna hävdar. Vi informerade dem om betydelserna av riskerna och att de var nödvändigt att planera för säkerheten, sade polisen. 

Den franska justitieministern, Michele Alliot-Marie, kommenterar att nu väntas sanktioner och att man kan tänkas stämma Rentabiliweb. Vilket företagets advokat, M Ferrida svarar med, ”att det väntar han på med nöje”.

Inrikesministern, Brice Hortefeux, meddelar att han håller på att utarbeta ett nytt lagförslag som skulle innebära att utdelning av pengar kommer att bestraffas med upp till sex månaders fängelse. Detta uttalande visar på hur man i Frankrike med lätthet kan instifta en ny lag som svar på vilken händelse som helst.
– Jag ska be företaget att betala för de skador som åstadkommits, det är inte något som våra medborgare ska betala för, förklarade Hortefeux för radio Europe 1.

Två gärningsmän som attackerade förbipasserande är dömda till domstol redan i januari nästa år. Rentabiliweb har förklarat att 100 000 euro från jippot skulle gå till den franska välgörenhetsorganisation Secours Populaire.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/25322/