Mediciner biter inte på nya fågelinfluensan enligt rapport
En kvinna med ansiktsmask går förbi en plansch som informerar hur man undviker fågelinfluensan i Peking, den 24 april 2013. Myndigheterna rapporterade om ett nytt fall i huvudstaden den 28 maj, samma dag som en ny studie visar att vissa personer kan bli resistenta mot antiviral behandling. (Foto: Wang Zhao/AFP/Getty Images)


Den senaste forskningen på den nya varianten av fågelinfluensan, H7N9, visar att vissa personer kan bli resistenta mot antiviral behandling.

Hittills har kinesiska myndigheter rapporterat in 131 fall varav 37 av dem har dött. Den statliga nyhetsbyrån Xinhua rapporterade om ett nytt fall i Peking den 28 maj, en 6-årig pojke i Haidandistriktet.

Det här är den andra personen som drabbats av fågelinfluensaviruset i huvudstaden. Det första fallet rapporterades den 8 maj. Då sade regimen att utbrottet var under kontroll.

I en rapport publicerad i The Lancet den 28 maj tittade kinesiska forskare på resultaten från en studie av 14 sjukhuspatienter som smittats av H7N9-viruset i Shanghai. Alla behandlades med Tamiflu, men för tre av dem hjälpte inte medicinen, och deras tillstånd blev i stället värre. Två av dem blev resistenta mot medicinen, något som tidigare inte har hänt.

De flesta patienterna blev bättre, men de två personerna som blev resistenta mot medicinen, lades i respirator. Båda hade höga nivåer av viruset trots medicinering. En av dem avled.

Studiens författare sade att H7N9-virusfallen borde behandlas å det snaraste, men samtidigt att man måste ta hänsyn till resistensen mot medicinen.

”Det är oroväckande hur pass påtagligt den antivirala resistensen visar sig i fråga om A/H7N9-viruset; det är något som vi noga måste bevaka och ha åtanke för att förebygga framtida hot om pandemier”, sammanfattade forskarna i studien.

”Sättet som antiviral resistens smyger sig på och visar sig i A/H7N9-viruset är oroande; det måste noga tittas på och betraktas i framtida pandemiresponsplaner”, sammanfattade forskarna i studien.

Översatt från engelska.