Mediamörk bild av Sahlin


Mediernas bild av Socialdemokraterna och dess partiledare Mona Sahlin är mörkare än den för Moderaterna och Fredrik Reinfeldt. 

Sveriges Radio lät göra en genomgång av mediernas bild av Mona Sahlin under de sista tolv månaderna. Som jämförelse användes tolv månader före det sista valet och den nuvarande statsministern, Fredrik Reinfeldt, Moderaterna. Analysen presenterades 13 april.

Under de sista tolv månaderna har färre än en artikel av tio varit negativa för Moderaterna och dess ledare Fredrik Reinfeldt. Medan nästan tre artiklar av tio med Mona Sahlin och Socialdemokraterna, har varit negativa. Sahlin har förekommit flest gånger men hon omnämns oftast, medan Reinfeldt istället fått uttala sig.

Professorn och medieforskaren Kent Asp säger till Sveriges Radio att han inte tror att medierna motarbetar Socialdemokraterna utan att felet ligger hos partiet.

– De (misstagen) har staplats på varandra och ganska obegripliga taffligheter från ledarskapet hos Socialdemokraterna, säger han.
Opinionssiffror presenterades 4 april och visade att Moderaterna gått om Socialdemokraterna och är nu Sveriges största parti.