Media kritiseras för att sammanlänka islam till Norgeattacker
Blommor har lagts framför Arbetarpartiets huvudkontor som skadades i bombattacken i Oslo den 20 juli. (Foto: Johnathan Nackstrand/AFP/Getty Images)


FN:s kontor för mänskliga rättigheter kritiserade på onsdagen medias första rapporter som länkade terrorattackerna i Norge till militanta islamister.

Heiner Bielefeldt, FN:s särskilda rapportör om religions-och trosfrihet, sade att media automatiskt, utan bevis, antog att fredagens attack, som dödade 76 personer, var kopplad till islamistiska extremister.

”Det sätt på vilket en del offentliga kommentatorer omedelbart associerade de fruktansvärda massmorden i Norge i fredags med islamistisk terrorism är avslöjande och verkligen ett pinsamt exempel på den starka påverkan av fördomar och deras förmåga att befästa stereotyper, sade Bielefeldt i ett uttalande.

Tidiga rapporter i media efter den första attacken, lät förstå att bombningen av en regeringsbyggnad i Norges huvudstad Oslo var ett verk av muslimska militanta grupper som sympatiserade med al-Qaida.

Nyhetsrapporterna antydde att de islamiska militanta attackerna kom som ett svar på att Norge bidragit till trupper i krigen i Afghanistan och Irak.

Det gjordes även kopplingar till publiceringen av dussintalet redaktionella politiska karikatyrer i norska tidningar som skildrade den islamiska profeten Muhammed. Karikatyrerna publicerades först i den danska tidningen Jyllands Posten 2005, vilket utlöste ilska i den muslimska världen.

”Norge har varit i al-Qaidas kikarsikte ganska länge”, sade CNN:s terroranalytiker Paul Cruickshank på frågan om varför terroristerna skulle rikta in sig på Norge.

En amerikansk mediegranskare, Rättvisa och noggrannhet i rapportering (Fair), pekar också på den roll som journalister spelade när de eldade upp rädsla för ett al-Qaida relaterat angrepp.

– Det är inte bara terroristexperter som stödjer denna synpunkt. Vår gemensamma media i allmänhet, vår amerikanska media i allmänhet, med många undantag, stödjer denna uppfattning att terrorism är lika med islam, sade Steve Rendall, en erfaren analytiker vid Fair och assisterande värd för organisationens radioprogram Counterspin.

Rendall pekar på en historisk trend i allmänhetens uppfattning om terroristattackerna under åtminstone de senaste 30 åren. Men han säger att offentliga tjänstemäns vana att likställa terrorism med islamskräck är en del av det som ger näring till problemet.

– Förmodligen sedan gisslandramat 1979 i Iran, och under vissa perioder av och till innan dess, har terrorism likställts med islam, med araber, med islamiska grupper oavsett vilka omständigheterna var. Jag tror delvis att [detta är den typ av] terrorism som våra tjänstemän bryr sig om, sade Rendall.

Rendall säger att den kraftfulla retoriken som offentliga tjänstemän sprutar ut föder medias behov av att ge efter för dem.

– Våra medier slavar för mycket inför makten. De borde vara vakthundar och inte knähundar.

Medan attackerna i Norge hade liknande kännetecken som al-Qaidas tidigare attacker, såsom bombdåden i Madrid 2004 och bombningarna i tunnelbanesystemet i London, var motivet för attackerna på den motsatta änden av skalan. Angriparen, 32-årig norsk Anders Behring Breivik, drevs tydligen av islamofobi och kraftig motståndare till invandring.

Enligt domaren i målet har Breivik sagt att han utförde attackerna för att eliminera islamiskt kulturellt inflytande i hela Europa.

– De tragiska händelserna i Norge fredagen den 22 juli är ett sorgligt tecken, enligt min mening, om behovet av en kraftigare konfrontation mot islamofobi. Denna typ av islamofobi, vilket förutsätter att terrordåd först och främst begås av muslimska extremister, tjänar till att ytterligare splittra oss …Det riskerar också att inte förstå de komplexa och skilda rötter av terrorism och terroristdåd. ”

Tilläggsrapportering av Jasper Fakkert.

Översatt från engelska.