Medelålders rör på sig mindre än vad de själva tror
Fler aktiva val till fysisk aktivitet under dagen ger bättre hälsa. Ny studie av Hjärt-Lungfonden visar att många medelålders själva tror att de rör på sig mer fysiskt än vad de egentligen gör. (Foto: Jessica Gow /AFP/Getty Images)


Med hjälp av små val under dagen kan du förbättra hälsan avsevärt. Och det krävs inga hårda träningspass på gymmet eller svettiga löprundor för att skydda hjärtat.

– Att dammsuga, jobba i trädgården eller välja trappan framför hissen gör stor skillnad. En promenad på 30 minuter om dagen är bättre än ingenting, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.

När den nationella folkhälsoenkäten 2014 ställde frågor till 45-64-åringar visade det sig att 64 procent hade uppgett att de rörde på sig under minst en halvtimme per dag. Men när samma åldersgrupp utrustades med stegräknare i en nyligen gjord delstudie av Hjärt-Lungfonden, visade det sig att inte alls stämma. Enligt deras studie var det bara 7 procent som rörde sig tillräckligt mycket.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar promenader i rask takt för att få upp pulsen, utföra någon form av muskelstärkande aktivitet varje dag och att undvika att sitta stilla för länge. Har man har ett stillasittande jobb bör man resa sig upp två gånger i timmen och sträcka på sig under någon minut.