Med svensk uppfinning behåller patienterna håret vid cellgiftsbehandling


Kan håravfall vid cellgiftsbehandling förhindras? En svensk uppfinning drog nyligen till sig uppmärksamhet från många kvinnliga cancerpatienter som väntar på att få cellgiftsbehandling.

Uppfinningen, DigniCap-systemet, kyler ner hårbotten under cellgiftsbehandlingen, drar ihop blodådrorna och minskar dosen cellgift i hårcellerna, vilket gör att håret behålls friskt utan att cancerbehandlingen störs.

DigniCap-systemet innehåller en rörlig kylenhet och två mössor. Den inre mössan, vars form är anpassad efter patientens huvud, innehåller kylrör och temperatursensorer. Sensorerna kontrollerar kylenheten så att den håller temperaturen i hårbotten inom två graders marginal. Mössan har en knäppningsanordning så att den snabbt kan tas bort från kylenheten vilket gör att patienten kan lätt röra sig.

Den yttre mössan är gjord av kloroprengummi, vilket isolerar den inre mössan och håller den på plats under behandlingen.

Onkologisköterskan Yvonne Olofsson kom på idén efter att ha sett hur de cancerpatienter hon arbetat med lider av håravfall vid cellgiftsbehandling. Hon och ingenjören John Kern skapade tillsammans det första DigniCap-systemet i början av 2000-talet, enligt företagets officiella hemsida.

Företaget testade anordningen i några europeiska länder innan den introducerades i USA.

Heather Millar, frilansjournalist i San Francisco och även bröstcancerpatient, säger på sin blogg att hennes erfarenhet med DigniCap var positiv, med tanke på hur mycket håret betyder för kvinnor.

– Jag skriver detta med håret uppsatt i en sjalett. Det är skönt att ha det där, inte för att jag är för fåfäng för att leva utan det utan för att det är trevligt att ha kvar en gnutta normalitet då jag står inför ytterligare en cellgiftsbehandling nästa vecka, säger Heather Miller.

Den 47-åriga mamman har fått behålla det mesta av sitt hår trots flera cellgiftsbehandlingar.

”Kom igen FDA! Tillåt ett större test så att det här systemet som funnits i åratal utomlands kan bli tillgängligt i USA”, skrev Millar i sitt senaste inlägg på bloggen.

Till slut fick hon sin röst hörd. Hon får delta i ett test lett av federal Food and Drug Administration (FDA) som kommer att avgöra om den svenska uppfinningen kan användas allmänt på amerikanska sjukhus, enligt msnbc.com.

Läkare på den ideella kliniken Mayo Clinic föreslår också för patienterna att klippa håret kort, undvika att färga eller bleka håret innan cellgiftsbehandling, undvika att använda örngott av silke och undvika att föna håret efter cellgiftsbehandlingen.

 

 

 

Översatt från engelska: