Med buss till föreställningen Shen Yun


Färgglada affischer som informerade om en föreställning baserad på 5000-årig kinesisk kulturtradition hängde på olika anslagstavlor runt om i Varberg. Det stod också att det ordnades en bussresa till Linköping där evenemanget skulle vara. Resa, föreställning och mat i ett enda paket.

En biljett bokades och den 27 mars bar det av i en fullsatt himmelsblå buss. Resan dit och hem tog sina modiga timmar och tillbaka i Varberg var man inte förrän klockan 05:00 på morgonen, men det gjorde ingenting då passagerarna var helt uppfyllda av det som hade visats i föreställningen Shen Yun.

Den mest avancerade danstekniken i kinesisk klassisk stil och balett, mongolisk skåldans, den mest fantastiska iscensättningen av ridande boskapsdrivare på de mongoliska slätterna, opera, det fiolliknande instrumentet erhu, den mest framstående orkester tänkas kan med en blandning av asiatiska och västerländska instrument, dansteater om förföljelse, gestaltande av blommor och vatten, solfjädrar och till sist trummorna!

Scenen var full av artister som trummade unisont medan de utförde precisa rörelser. Trummorna fick publiken att skratta. Det var som om det genljöd rakt igenom kroppen, ut med det gamla, in med det nya!

Samtliga bussresenärer var glada och ingen hade skådat något liknande förr. Detta är den högsta performance-konst som går att skåda idag, den som kinesiska regeringen förbjöd under kulturrevolutionen, den som nära nog gick i graven med de gamla mästarna som sattes i arbetsläger, den som ingen har sett förrän nu här i väst. En bussresa där passagerare från olika kulturer fick en gemensam erfarenhet från forna tider i Asien.