Mecenat: Shen Yun förpliktat att ge sin föreställning till världen
Boi Wynsch, mecenat, kom från Danmark över kvällen den 26 mars för att se Shen Yun. (Foto: Christian Nilsson/Epoch Times)


Boi Wynsch bevistade Shen Yun Performing Arts föreställning på Stage Theater am Potsdamer Platz, som med sina 1 800 platser är en av de största teatrarna i Tyskland. Teatern öppnade sina dörrar år 1999, på en plats där tidigare Berlinmuren stått.

Boi Wynsch från Art Nordic är en konstmecenat som reste från Danmark för att se Shen Yuns föreställning i Berlin.

– Shen Yun är mycket viktigt för vårt land, liksom för andra länder. Världen kan se den kinesiska kulturen och samtidigt aktuella händelser i Kina, sade Wynsch.

På Shen Yuns hemsida kan man läsa: ”I 5 000 år blomstrade den gudomliga kulturen i Kina. Denna dyrbara skatt var dock nära att gå förlorad, men med den fantastiska musikens och dansens hjälp återför Shen Yun denna lysande kultur till mänskligheten.”

– Vi har i dag sett en show som berör hjärtat. Det finns inget politiskt i den här showen. Den berättar bara för världen om Kina i dag och om den kultur i Kina som spänner över 5 000 år, sade Wynsch och tillade:

– Kultur kan inte undertryckas. Frågan är inte om Shen Yun vill presentera föreställnigen för världen, utan de måste ge den till världen. De är förpliktade att göra det.

”Under de senaste 60 årens styre har kommunistregimen behandlat traditionella kinesiska kulturvärden – med deras centrala tankar om harmoni mellan himmel och jord – som ett hot mot dess existens. Och i dess systematiska kampanjer, såsom Kulturrevolutionen, har den dragit upp traditionell tro med rötterna och förstört antika skatter – och bringat 5 000 års civilisation till utrotningens brant”, förklaras på Shen Yuns hemsida.

– Det vi har sett i dag är ett otroligt starkt budskap som uppmanar till frihet, sade Wynsch.

– Jag tycker att Shen Yun står för hopp. Eller rättare sagt, det står inte för hopp, eftersom allt kommer att komma naturligt. Shen Yuns måste visas mer och mer och fler människor kommer att förstå dess budskap.

– Alla som hör nyheten om Shen Yun i dag borde – och måste – gå och se den. Det är ett annorlunda sätt att lära sig om Kina. Det är smakfullt, helt respektfullt och har inte en fast form. Vi är stolta över att vi kunde se den här föreställningen i dag här i Berlin.

– I morgon kommer jag att vara tillbaka på jobbet och berätta för alla om den här föreställningen.

– Shen Yun är en magnifik föreställning, och jag hoppas att Shen Yun snart kommer att visas i Danmark. Jag kan bara säga omigen att showen var underbar, avslutade Wynsch.

NTD Television och Heide B. Malhotra rapporterade.

Översatt från engelska.