Matteo Renzi vill skaka om den italienska politiken
Italiens nya premiärminister Matteo Renzi fotograferad under en debatt inför en förtroendeomröstning om hans koalitionsregering i den italienska deputeradekammaren, i Rom på tisdagen. Renzi, 39, är den yngste premiärministern i landets historia. (Foto: Franco Origlia / Getty Images)


Italien har en ny premiärminister. Den 39-årige Matteo Renzi är den yngste premiärministern i landets historia, och han flyttar i och med detta fram den italienska vänsterns positioner.

Historiskt sett Italiens ledare inte varit så karismatiska och den italienska vänstern har i åratal hållits som gisslan av högerledaren Silvio Berlusconi. Ibland har man hävdat att bara de som inte gillar Berlusconi väljer vänstern. Att vara karismatisk anses av vissa italienare vara något för högern.

Matteo Renzi kallar sig ”sabotören” för att han vill föryngra sitt parti genom att utrota de gamla värderingarna hos den postkommunistiska italienska vänstern. Han vann med lätthet omröstningen i Demokratiska partiet och har nu en stark ledarposition i partiet.

Renzi är orubblig. Han har startat ett modigt reformprogram, och säger att han ska ändra vallagen, eliminera senaten, och reformera befogenheterna för lokala autonom myndigheter på bara några månader. Nästan alla partier i parlamentet stödde många av hans reformer, men ingen har kunnat driva dem framåt.

För att uppnå målen måste man hitta en mittpunkt mellan de olika politiska krafterna, även om det ”inte tillfredsställer dig på det allra bästa sättet”, sade Renzi i sitt tal, och bad om senatens förtroende.

– Om vi skulle förlora, skulle vi inte försöka hitta ursäkter. Om vi misslyckas med den här utmaningen, så är det bara mitt fel, tillade Renzi

Italien har gått igenom en djup politisk kris. Många människor har förlorat det lilla förtroendet de hade för politiker. Renzi sade att detta är sista chansen för Demokratiska partiet för att återvinna det förtroendet.

– Vår kultur skulle kunna göra oss till en global supermakt, sade han.

Den politiske kommentatorn Alessandro Lattarulo sade till Epoch Times att Renzis tal bröt mot mönstret hos tidigare premiärministrarnas konventionella tal.

Renzis tal till senaten varade ungefär en timme. Han läste varken från dokument eller teleprompter.

– Han försökte tala till medborgarna, mer än till de politikerna som fanns där, kommenterade Lattarulo.

Renzi är Italiens tredje premiärminister i rad som inte kandiderade till den posten under valen. Den första var teknokraten Mario Monti och den andra var Enrico Letta från Demokratiska partiet, tillika brorson till Gianni Letta, en av Berlusconis mest betrodda anhängare.

Utöver karisman, verkar också en ömsesidig sympati förena Renzi och Silvio Berlusconi, som nu är i opposition. Den nya vallag som Renzi har föreslagit är resultatet av en överenskommelse mellan honom och Berlusconi.

Renzis öppenhet och snabba metoder, till exempel att han strävar mot mot sina mål även om det innebär uppgörelser med oppositionen, har inneburit att många människor fått förtroende för hans förmåga att genomföra reformer. Andra tycker fortfarande att han liknar Berlusconi för mycket.

Den nuvarande vallagen kan ge majoritet till en enda politisk riktning, trots att vänstern, högern och den så kallade Femstjärnerörelsen kan få ungefär lika många röster. Denna lag är anledningen till att Italien har tvingats att ha en stor koalitionsregering.

Medan till och med högeranhängare tenderar att tänka gott om Renzi, är hans största motståndare, Femstjärnerörelsen (i mitten av höger-vänster-skalan), som grundades av före detta komikern Beppe Grillo. Rörelsen anser Renzis retorik vara ren propaganda och menar att många saker han säger nog kan vara bra, men att han måste visa det.

De sade också Renzi är allierad med de ”stora krafterna”, ett samlingsnamn för bankirer, entreprenörer på hög nivå, och eliten som påstås styra den italienska politiken.

I Italien har de flesta tidningar en politisk hållning och påverkar regelbundet det italienska politiska livet. Att tidningen La Repubblica har en konkret påverkan på den italienska politiken ”är ett väl känt faktum,” sade Lattarulo.

– Den har länge försökt framstå som inget mindre än ett verkligt politiskt parti.

Däremot anser Lattarulo inte att den skulle kunna ha makten att utse ministrar i regeringen.

För att avgöra om Renzi, förutom att vara en god talare, även är en bra beslutsfattare, kan man titta på hur han styrde Florens. Han var borgmästare där innan han blev premiärminister.

Som borgmästare i Florens har Renzi fattat några modiga beslut, som att flytta bort några trafikzoner från stadens centrum, där många av de konstnärliga monument finns. Därmed skyddades kulturskatterna från föroreningar.

Detta gjorde många människor som behövde ha tillgång till kollektivtrafiken nära centrum besvikna, samtidigt som det visade Renzis genuina intresse av att främja skönhet och kultur.

Vissa sade att han gjorde det bara för att stärka sin image, men att han fortfarande inte arbetade effektivt på många andra aspekter av stadslivet.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n3/530028-matteo-renzi-italys-new-pm-ready-to-shake-politics/