Mattel återkallar farliga leksaker i Sverige
Leksaksbil i serien ”Sarge” med beteckningarna H6414 eller L6294, tillverkade i Kina. (Foto: Mattel)


Leksaksföretaget Mattel meddelade i går att man återkallar leksaker med farliga blyhalter och små magneter även i Sverige, Finland, Danmark och Norge.

En leksaksbil i serien ”Sarge” med beteckning H6414 eller L6294, tillverkade i Kina mellan mars och juli 2007, innehåller ”otillåtna blyhalter som kan orsaka ogynnsamma hälsoeffekter”, enligt Mattel. Bilarna kan identifieras genom koden på undersidan. De tre sista tecknen i koden ska vara ”7EA”.

Leksakerna med små magneter som kan lossna ingår i serierna Polly Pocket, Doggie Daycare och Barbie and Tanner.

Mattel varnar för att dessa små magneter är oerhört farliga. Om fler än en magnet har svalts kan de dras till varandra och orsakar blockeringar, inre skador och infektioner i tarmarna, vilka kan vara livsfarliga.

Konsumentverket uppmanar kunderna att omgående avlägsna dem från barn och att kontakta Mattel eller försäljningsstället för återlämnande och kompensation.

I juli slog EU larm om att 83 leksaker i serien Nickelodeon och Sesame Street innehåller farliga blyhalter och har sålts till de europeiska länderna Österrike, Belgien, Tjecken, Frankrike, Grekland, Irland, Holland, Portugal, Spanien, Storbritannien, Tyskland, Kroatien och Schweiz.

Faran med de små magneterna uppmärksammades redan i november 2006.

– Jag kan inte ändra vad som har hänt i det förflutna men jag kan ändra hur vi arbetar i framtiden, säger Mattels koncernchef Bob Eckert.

Globalt återkallar Mattel tiotals miljoner leksaker.


Bilar med ”7EA” i de tre sista tecknen i koden innehåller farliga blyhalter. (Foto: Mattel)

Bilar med ”7EA” i de tre sista tecknen i koden innehåller farliga blyhalter. (Foto: Mattel)


Farliga små magneter i en Barbieleksak, en blå skyffel med beteckningen J9472 (Foto: Mattel)

Farliga små magneter i en Barbieleksak, en blå skyffel med beteckningen J9472 (Foto: Mattel)