Matranson halveras till nödställda i Darfur
Asha Khatir och hennes fyra barn har kommit till flyktingsförläggningen Kalma nära Nyala, södra Darfurs huvudstad. De har flytt Marla, 53 km sydöst om Nyala efter en rad attacker – den sista var mot kvinnor och barn som hämtade vatten från en brunn. (Foto: World Food Programme/Laura Melo


Miljoner människor i Sudans krigshärjade Darfurregion hotas av svält när matransonen till nödställda halveras på grund av brist på pengar.

FN-projektet WFP (World Food Programme) meddelade den 28 april att matransonen för spannmål, socker, bönor och salt kommer att minskas från 2100 till 1050 kalorier per person från och med maj. Detta är långt under det lägsta dagsbehovet på 2100 kalorier per person.

Sedan februari 2003 har 180 000 personer dödats och 3 miljoner tvingats från sina hem. Den regeringsstöda arabiska milisen, omtalad som Janjaweed är ökänd för våldsamma raider i afrikanska byar där invånarna utsätts för gruppvåldtäkt, masslakt, stympning och andra brutaliteter mot kvinnor och barn. Tusentals flyr undan farorna och lever nu i flyktingförläggningar i grannlandet Chad. Deras överlevnad är beroende av internationell hjälp.

Det radikala beslutet att skära ned matransonen är en desperat åtgärd från FN-projektet som har svårigheter att skaffa tillräckligt med pengar från internationella donatorer. Årets behov av mat kostar 746 miljoner dollar, men det finns bara 238 miljoner.

Situationen är skandalös och det är beklagligt att fjolårets ansträngningar och framsteg med att bekämpa svält riskerar att urholkas på grund av den apatiska responsen från det globala samfundet, säger WFP representanter.

”Det här är ett av de svåraste besluten jag har tagit någonsin. Har inte människorna i Darfur lidit nog?” sade James Morris, chefen för FN-projektet i en AP rapport.

”Vi kan inte ge familjer som har förlorat sina hem och kära en diet på 1000 kalorier om dagen. Men vi är tvungna till denna sista åtgärd på att minska dagsransonen så att vi kan åtminstone ger de nödställda lite mat”, sade Morris.

Genom att minska dagsransonen räcker maten för hela regnperioden från juli till september när behovet är som värst, innan nästa skördeperiod.

Människorättsgrupper har klassificerat den treåriga konflikten i Darfur som en folkmordskampanj – ett påstående som fick stöd av hemliga dokument som New York Times fick tag på.

Ett arkiv som har överlämnats av en representant från Afrikanska Unionen innehåller ett dokument som tagits i beslag från en Janjaweed-tjänsteman, i vilket milisen beordras att ”förändra Darfurs demografi [befolkningsstatistik] och rensa den från afrikanska folkstammar”. Det uppmuntrar dödande, att bränna byar och gårdar, terror, konfiskerande av egendom och tvångsförflyttning.