Matkris och sjukvårdskris i Nordkorea enligt Amnesty
Amnesty-forskaren Norma Kang Muico talar vid en presskonferens om Nordkoreas sjukvård i Seoul den 15 juli. Nordkoreas sjukvårdssystem befinner sig i ett mycket desperat tillstånd, säger Amnesty. (Foto: Jung Yeon-Je/Getty Images)


Nordkorea har inte ens sörjt för sitt folks mest grundläggande hälso- och överlevnadsbehov. Det är slutsatsen av en rapport om de förfärliga förhållandena inom sjukvården i den kommunistiska staten, som publicerades av människorättsorganisationen Amnesty International den 15 juli.

Mer än 40 vittnen, antingen nordkoreaner som nyligen lämnat landet eller vårdpersonal som arbetar där, beskrev fruktansvärda förhållanden på sjukhusen, där större operationer som amputationer utförs utan bedövning.

Enligt vittnen klarar inte de knappt fungerande sjukhusen att följa grundläggande hygienkrav, såsom sterilisering av nålar, och lakanen får vara otvättade under långa perioder.

Även om statlig propaganda säger att hälso- och sjukvårdssystemet är gratis och allmänt tillgängligt, säger vittnen att patienterna måste betala för läkarbesök med cigaretter, mat eller alkohol, och måste betala kontant för nödvändiga provtagningar eller operationer.

Rapporten som heter ”The Crumbling State of Health Care in North Korea” (Ett tillstånd av sönderfall inom Nordkoreas sjukvård) säger att regimen spenderar mindre än 1 dollar (cirka 7,6 kronor) per person och år på vård, mindre än varje annat land i världen.

Efter en drastisk revalvering av den nordkoreanska valutan i december förra året har priset på ris mer än fördubblats. Som en följd av detta dog tusentals människor av undernäring i januari och februari i år, enligt Amnesty International.

En stor hungersnöd drabbade kommuniststaten i början av 1990-talet då uppskattningsvis 1 miljon människor dog på grund av brist på mat och kommunistpartiets vägran att ta emot internationell hjälp i flera år. Än i dag råder livsmedelsbrist .

Studien visar också chockerande detaljer om hur vanliga medborgare hanterar bristen på mat. Tusentals människor har tvingats överleva på så kallade ”vilda födoämnen” såsom gräs, svamp och bark. Vissa blandar gräs med mald majs för att göra majsvälling.

– Jag åt flera olika typer av vilda födoämnen, såsom neung-jae, vilket är ett vildväxande gräs som finns på åkrarna. Det är giftigt – ansiktet svullnar upp nästa dag. Andra typer av gräs och en del svampar är också giftiga, så man kan dö om man plockar fel sorter, sade en 24-årig man vid namn Hwang från staden Hwasung.

En annan man, 27-årige Park från staden Chongji, erinrade sig hur han en gång var nära att dö efter att ha ätit giftig svamp.

– En del vildväxande grönsaker eller rötter kan vara farliga eller svåra att smälta. Under en särskilt svår period åt jag också mat som man normalt matar svin med, säger Park.

Amnesty International uppmanar internationella givare att fortsätta ge medicinskt bistånd och livsmedel till landet.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/39263/