Mat som balanserar hettan på sommaren
Jordgubbar svalkar kroppen i sommarhettan och är rika på C-vitamin. (Foto: Via Shutterstock)


Elementet som förknippas med sommaren är enligt traditionell kinesisk medicin, inte så förvånande, elden. Det är den tid på året som är mest yang. Hög yang betyder värme, maximal aktivitet, och expansion. Solens strålar värmer allt som växer i naturen. Detta gäller även för relationer eftersom de känslor som är kopplade till eldelementet är glädje och ljudet är skrattet. Låter bra, eller hur? Denna filosofi lär oss att leva i harmoni med naturen.

Andra associationer med eldelementet är den röda färgen, de bittra smakerna i livsmedel, hjärtat, tunntarmen och tungan. När eldelementet är i balans är ditt hjärta starkt och friskt, ditt sinne är lugnt och sömnen är god. Å andra sidan, när eldelementet inte är i balans kan man antingen sakna glädje (depression) eller ha ett överskott av glädje (mani).

Eftersom sommaren är den varmaste säsongen behöver man balansera hettan med en svalkande kost. Här kommer några förslag.

Grönt te

Om du gör iste, prova grönt te. Det är mycket hälsosammare än många andra sorter och smakar ändå så gott. Forskning har visat att grönt te skyddar mot cancer och att det bidrar till att sänka kolesterolet. Grönt te är lätt att hitta, det finns många fina märken och det kan köpas i de flesta livsmedelsbutiker.

Jordgubbar

Ät mycket jordgubbar. De är svalkande vilket gör dem perfekta som sommarmat. Inom kinesisk medicin är de bra mot torrhosta och halsont. Jordgubbar smörjer lungorna, främjar produktionen av kroppsvätskor och hjälper kroppen och för de kvällarna man fått i sig för mycket alkohol, hjälper den att avgifta kroppen. Det är bäst att äta jordgubbar (och de flesta bär och frukter) rumstempererade. Liksom andra livsmedel som är rika på C-vitamin, så ökar jordgubbar upptaget av järn från livsmedel och att få i sig tillräckligt med järn är viktigt för blodet.

Vattenmelon

Ät en hel del vattenmelon. Denna frukt hölls så högt i ära att den lades i många egyptiska kungars gravar. Vattenmelonen anses ha många fördelar inom kinesisk medicin. Själva frukten (Xi Gua) och fröna (Xi Gua Ren) används mot huvudvärk, illamående, irritabilitet, dålig aptit, trög matsmältning och halsont. Vattenmelon är också en utmärkt källa till vitamin C och lykopen.

Lykopen är en antioxidant och har visat sig skydda mot en rad cancerformer. Tack vare melonens tjocka skal utsätts den inte i lika hög grad för otäcka bekämpningsmedel som så många andra frukter och grönsaker.

Andra exempel på svalkande livsmedel är; sparris, groddar, majs, gurka, spenat och mynta. Sommaren är inte rätt tillfälle för mycket kryddstark mat, alkohol eller koffein eftersom alla dessa livsmedel hettar upp dig i stället för att svalka dig.

Jennifer Dubowsky, är licensierad akupunktör med en praktik i centrala Chicago, Illinois i USA sedan 2002. Dubowaky har forskat, föreläst och skrivit artiklar inom kinesisk medicin. Hennes första bok heter Adventures in Chinese Medicine. Du kan hitta henne på www.tcm.007.com

Är mjölk hälsosamt? – Fråga doktor Kong

Kostens betydelse för hälsa inom kinesisk medicin

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri