Mat för lederna
Den här konnyaku-roten innehåller glukomannan, som är en vattenlöslig fiber. Den expanderar 30 till 50 gånger i matsmältningssystemet och ger en mättnadskänsla. Den används för att göra jelly, tofu och nudlar. Den har liten andel kolhydrater, sänker kolesterolet, förebygger högt blodtryck och återställer blodsockret. (Foto: Bromo Agroindustry of Indonesia)


När jag läste om en by i Japan där invånarna blir över 90 år gamla, med intakta förmågor, ungdomlig hy, ögon och leder, blev jag nyfiken.

Hur kan de göra det? Upprinnelsen var reklamen från ett företag som marknadsför ett piller med en ”hemlig” ingrediens, den som gör det möjligt för dessa japaner att arbeta många timmar på fälten ända upp i 90-årsåldern och fortfarande ha rörliga leder som om de vore unga.

Byn, som heter Yuzurihara eller Byn för ett Långt Liv, ligger i en bergig del av Japan ungefär en och en halv timme från Tokyo. Kanske har du sett dokumentären som visades år 2000 i programmet ABC news med Connie Chung, om invånarna i byn. 

Den “hemliga” ingrediensen är hyaluronsyra (HA), men svaret är inte en enkel koständring och att bara lägga till den mat som man äter i byn Yuzurihara. Toyosuki Kimori som är läkare och uppväxt i byn undersökte orsaken till människornas höga ålder och upptäckte att de som bor i Yuzurihara har en stor mängd HA.

Den här substansen kan man hitta i bindväven, i hjärnan, ögonen och i lederna. När man är ung finns det mycket av den. Men genom livet bryts HA ner genom en naturlig process, och ersätts. Oturligt nog, alltmedan vi åldras bryts ämnet ner i ökande takt och snabbare än det hinner ersättas. 

Även för andra japaner är Yuzuriharadieten svår att följa. Man äter mycket lite ris, eftersom det inte växer i den bergiga omgivningen. Dieten består huvudsakligen av stärkelserika rotknölar: satsumaimo, en sorts sötpotatis; taro, en klibbig, vit rot; konyaku, en gelatinartad rotfrukt; och tamaji, en liten sötpotatis. Dieten innehåller också korn, grönsaker, bönpasta, fisk och fermenterad soja. 

Dieten är mycket fiberrik och innehåller lite järn. Det verkar inte finnas en huvudsaklig HA-källa. Eftersom rotfrukterna är fulla av magnesium som behövs för att göra HA spekulerade Kimori att rotknölarna har en nyckelroll vad gäller hälsa och ett långt liv. 

Det är anmärkningsvärt att mat som vitt ris, socker och processad mat inte alls finns med i kosten.

Enligt Bill Sardi, som skrev How To Live 100 Years Without Growing Old (Hur man lever i 100 år utan att bli gammal, övers anm), både röker och dricker en del av byinvånarna utan att det vare sig påverkar deras hälsa eller långa liv.


Knäled (Foto: Louise McCoy/The Epoch Times)

Knäled (Foto: Louise McCoy/The Epoch Times)

En unik egenskap hos HA är att den kan gelatisera vatten. Ett gram HA kan göra gelé av över fem liter vatten. HA är varje cells vattenbärare. Det här är mycket viktigt för lederna som smörjs med ledvätska, en tjockflytande vätska som ledbrosket pressar mot när man rör sig.

I årtionden har injektioner av HA använts för att lindra smärta i knän och andra leder. Även orala komplement har läkt ledproblem, men om man inte tar tillräckligt mycket vatten samtidigt kan man få högt blodtryck.

Bland mat med mycket HA finns tuppkam, kycklingens leder, senor och skinn (resterna som man lägger i soppan när man ätit kött), ögonglober (inte så lockande) och fermenterad soja eftersom fytoöstrogenerna i soja medverkar i syntesen av HA. 

HA påverkar alla system i kroppen, från huden till hjärnan. Det enzym som bryter ner HA, hyaluronidas, som normalt sett fungerar som regulator, är en åldringsfaktor. Det förekommer också i olika gifter. 

Hyaluronidas har en viktig plats i människans fysiologi, inte bara i åldringsprocessen utan också i skapandeprocessen. Spermien behöver hyaluronidas för att penetrera HA-skyddet som finns runt ägget.

Översatt från engelska:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/38577/