Masstrejk bland lärare sprider sig i norra Kina
Lärare i länet Yilan i Heilongjiangprovinsen i norra Kina strejkar i protest mot låga löner och en föreskriven pensionsbetalning, den 1 december 2014. Strejken i Heilongjiang började i mitten av november och spred sig till sex andra städer under de följande två veckorna. (Foto: Skärmdump från Weibo.com)


Tusentals lärare i flera städer i Heilongjiangprovinsen i norra Kina har gått i strejk mot låga löner och en obligatorisk statsstödd pensionsbetalningsplan.

Lärarnas strejk startade i staden Zhaodong i mitten av november då över 8 000 lärare protesterade mot den lokala regeringen; de flesta grundskolorna och gymnasieskolorna i staden höll stängt under perioden.

Strejken i Zhaodong slutade med att regeringen lovade att höja lärarnas månadslön med 773 yuan (ca 953 SEK).

Tusentals strejkar i sju städer

Strejken spred sig sedan lavinartat från slutet av november, och tusentals lärare i sex andra städer i samma provins gick i strejk och krävde bättre löner och bonusar.

En 25-årig lärare i staden Shuancheng Heilongjiang har en lön på mindre än 2 500 yuan (ca 3000 SEK) i månaden, enligt statliga nyhetsmedier. Genomsnittliga lärarlöner i vissa städer i Heilongjiang är ännu lägre än genomsnittsinkomsten i de fattigaste länen i provinsen, enligt rapporter.

Inte nog med att lärarnas löner är låga, de ska också varje månad betala till en pilotpensionsplan som inrättats av provinsmyndigheterna. En del lärare uppgav att de betalar runt 205 yuan (ca 250 SEK) varje månad. Lärarna har också krävt att detta ska upphöra och att de pengar som tagits ut för att finansiera planen ska återbetalas.

Pensionsplan – ytterligare en börda

Heilongjiang lanserade pilotpensionsplanen 2004, och den kräver att statliga arbetare, däribland lärarna, ska bidra med en del av sin lön till en provinsiell pensionsplan för alla medborgare.

Men eftersom genomsnittslönen för lärare i Heilongjiang redan är lägre än existensminimum så har de här inbetalningarna gjort livet svårare, säger de.

Dessutom har många andra regioner i Kina inte genomfört några pensionsreformer, men lärarna i Heilongjiang har betalat till planen i nästan ett decennium, så de är arga.

De strejkande lärarna sade att de nu vill ha högre lön. "Om regeringen hade gjort vad den borde, vem skulle ta till en sådan här metod, som att stå på regeringstorget i flera dagar, och vara kall, hungrig och trött, och skrika tills halsen ömmar?” sade en lärare till Epoch Times i en telefonintervju.

Över 1 000 lärare protesterade i kyla och snö framför länsstyrelsen i Yilan på måndagen. Foton publicerade på kinesiska sociala medier visar lärare som håller banderoller med texter som: "4000 Yilan-lärare försvarar sina rättigheter; Betala tillbaka våra löner.” Yilans skollärare har demonstrerat i en vecka.

Ännu har inga tjänstemän kommit ut för att diskutera med dem. De strejkande sade att de kommer att fortsätta protestera tills regeringen höjer deras löner.

Översatt från engelska.