Massprotester i Pakistan mot anti-islamistisk film
Muslimer i Pakistan ropar anti-USA-slogans samtidigt som de försöker komma fram till den amerikanska ambassaden under en protest i Islamabad den 20 september. (Foto: Aamir QureshiAFP/GettyImages)


Pakistan har spridit ut sin armé för att försöka skingra demonstranter, en del beväpnade med slagträn, vilka marscherat mot den amerikanska ambassaden i Pakistans huvudstad Islamabad.

Demonstrationerna var riktade mot filmen ”Muslimernas oskuld” vilken på ett negativt sätt skildrar profeten Muhammed och islam, något som satt igång protester i hela den arabiska och muslimska världen.

Minst 36 människor skadades enligt Geo TV på torsdagen efter att polis öppnat eld och skjutit tårgas för att parera demonstranterna. Polisen och armén mobiliserades för att försvara den diplomatiska enklaven i Islamabad där den amerikanska, franska och brittiska ambassaderna ligger.

Enligt Associated Press var det minst 1 000 protesterande studenter, en del utrustade med slagträn, som drabbade samman med polisen. En del av studenterna stödjer det strikta islamistiska partiet Jamaat-e-Islami.

”Våra poliser är inte bättre än amerikanerna eftersom de försöker stoppa oss. De spelar i samma lag, de är heretiska liksom dem, sade en av studenterna Jawad Ahemd”, enligt Al Jazeera.

– Vi borde tillåtas riva den amerikanska ambassaden eftersom de hädat mot vår heliga profet. Polisen har blivit deras medbrottsling.

Anti-amerikanska demonstrationer mot filmen har ägt rum över hela världen, efter att ha startat i Egypten då demonstranter stormade den amerikanska ambassaden i Kairo, klättrade upp på fasadens väggar och bytte ut den amerikanska flaggan mot en svart.

Översatt från engelska.