Massprotester i Chongqing mot maktmissbruk i mordfall
Nästan 20 000 personer protesterade i Chongqing mot de kinesiska myndigheternas agerande i fallet med en våldtagen och mördad flicka. (Bild: en internetanvändare från Kina)


Staden Chongqing i centrala Kina skakas av en historia om grovt maktmissbruk och rena maffiametoder från lokalregeringens sida, något som började med ett misstänkt mord på en kvinnlig student.

Föräldrarna till Qin Li, sistaårsstudent vid Pine Bridge High School i Chongqing, fick den 4 april veta av skolan att deras dotter, som var kvar på skolan över helgdagarna för att plugga inför antagningsproven till universitetet, blivit plötsligt sjuk. När de anlände till skolan informerades de av polis att Qin Li hade begått självmord genom att hänga sig i sitt rum.

Emellertid började snabbt en annan historia om hennes död spridas på internet som gjorde gällande att hon mördats, endera av en lärare eller av rektorns son, efter att hon först våldtagits och hotat med att anmäla detta. Qins föräldrar begärde en rättsmedicinsk undersökning som visade tecken på strid och att Qin utsatts för sexuellt våld innan hon dog.

Vid det här laget erbjöd skolan flickans familj 50 000 yuan för att inte driva saken vidare, men de vägrade och krävde att mördaren skulle straffas. Lokalregeringen kom då till skolans försvar och vägrade låta myndigheter undersöka fallet. Enligt Tianya Club, ett populärt kinesiskt internetforum, ska skolan ha begärt att Qin Li skulle kremeras och när föräldrarna motsatte sig detta ska tre av skolan inhyrda våldsmän ha misshandlat dem svårt på öppen gata. Qins mor dog senare av skadorna.

Enligt källor ska polis på platsen inte ha gjort något för att hindra detta utan rentav hjälpt våldsmännen fly och skyddat dem från arga människor. Detta startade en storskalig protest som samlade så mycket som 20 000 personer den 7 april. Närmare 1000 kravallpoliser upplöste med våld demonstrationen.

Sedan dess har lokal statsstyrd media försökt upprätthålla självmordshistorien utan att presentera något motiv och hävdat att demonstrationen hade helt andra syften och avsiktligt ville skapa kaos. På kinesiska internetsidor har historien väckt mycket upprörda känslor, och många har kraftigt fördömt myndigheternas agerande.