Massor av inställda flygavgångar ledde till rykten i Kina
Över hundra avgångar mellan Peking och Shanghai ställdes in på eftermiddagen den 14 juli, enligt uppgift på grund av militärövningar. (Greg Baker/AFP/Getty Images)


Över hundra avgångar mellan Peking och Shanghai ställdes in på eftermiddagen den 14 juli, officiellt på grund av militärövningar, meddelade statliga kinesiska medier. Vissa nätanvändare tror att de inställda flygen kan ha varit ett sätt att hindra en högt uppsatt partitjänsteman från att fly.

Majoriteten av de oväntade inställningarna skedde utan förvarning, enligt Sina Finance. De ytterst få avgångar som var tillgängliga blev mellan tre och fyra timmar försenade, enligt artikeln.

Kinas lufttrafikbyrå bekräftade informationen samma dag. Man skrev att flygplatserna Hongqiao och Pudong i Shanghai skulle påverkas kraftigt mellan kl 10 och kl 16, men gav ingen förklaring till varför.

En anställd på ett flygbolag sade till Sina att det handlade om militärövningar. Ett meddelande som ska ha kommit från Kinas civilflygsadministration har cirkulerat på internet som anger militär aktivitet som orsaken, men det har inte gått att bekräfta dess ursprung.

Kinesiska internetanvändare, som alltid misstänksamma mot officiella förklaringar, har ifrågasatt den förklaringen.

Ding Laifeng, en veteran inom kinesisk media, skrev på mikrobloggen Sina Weibo: "Det här är så förvirrande. För det första har det aldrig förekommit militärövningar mellan Peking och Shanghai förr. För det andra, även om de håller övningar, varför stoppades de mest frekventerade avgångarna utan förvarning? Folk är inte bara irriterade, utan det har lett till stora förluster. Vad hände egentligen?"

Ett alternativt scenario som cirkulerat på internet är att de många inställda avgångarna handlade om att hindra en högt uppsatt partitjänsteman från att fly från Shanghai.

Många började misstänka att det var Guo Boxiong, en före detta medlem av politbyrån, och pensionerad vice ordförande för den mäktiga centrala militärkommissionen.

Skämt och rykten på nätet gjorde gällande att Guo stoppats i tullen utklädd till kvinna, och photoshoppade bilder på Guo i kvinnoperuk cirkulerade. Andra ifrågasatte dock varför man stängde vägen mellan Shanghai och Peking om Guo försökte fly landet. Inga officiella meddelanden om Guo har dock kommit ut.

En annan teori handlade om att incidenten var kopplad till Kinas förre högste ledare, Jiang Zemin, som befinner sig i en maktstrid med den nuvarande ledaren, Xi Jinping. Jiang tros befinna sig i Shanghai.

Rapportering av Lu Chen