Massiva protester mot Thaksin i Thailand
En thailändsk demonstrant med ett foto av kung Bhumibol Adulyadej deltar i en protest vid Demokratimonumentet i Bangkok den 24 november. (Foto: Christophe Archambault/AFP/Getty Images)


Över 100 000 människor demonstrerade i ett historiskt område i Bangkok på söndagen för att göra slut på den tidigare avsatte premiärministern Thaksin Shinawatras inflytande på Thailands instabila politik.

Polisen uppskattar att 100 000 människor, de flesta Bangkoks invånare, deltog i protesterna. Demonstranterna blåste visselpipor och lyssnade till tal av representanter för ett flertal grupper som anslöt sig till protesten vid Demokratimonumentet.

En talesman för demonstrationen, Ekkanat Prompan, uppskattade ett högre deltagande än polisen. Han uppskattade att 400 000 människor hade anslutit sig till protesterna mot regeringen på eftermiddagen och att fler förväntades komma och delta, rapporterade Bangkok Post.

Olika protester har pågått i Bangkok en stor del av november vilka till en början handlade om protester mot ett lagförslag om amnesti, som den demokratiskt valda regeringen, som leds av Thaksins lillasyster, Yingluck Shinawatra, försökte få igenom.

Demonstranterna sade att lagförslaget skulle ha tillåtit hennes rika landsflyktige bror att återvända från självvald exil och undvika ett åtal om korruption från 2008. Lagförslaget underkändes men demonstrationerna bytte sitt fokus till att störta Yinglucks administration, som enligt demonstranterna kontrolleras av Thaksin på avstånd.

Ning, en 31-åring, som arbetar inom den finansiella sektorn och som deltog i söndagens protester, sade att hon protesterade för att hon inte längre kunde tolerera Thaksins system.

”Även om detta parti kom till makten genom val, gynnar den nuvarande administrationen bara sig själv. Den har inte gjort något för folket”, sade hon.

Thaksin var Thailands premiärminister från 2001 till 2006, då han avsattes av en militärkupp som kom efter massdemonstrationer av ”gulskjortor”, vilka huvudsakligen representerade Bangkoks medelklass och rojalister.

Trots att Thaksin varit i exil har han fortsatt att ha en stor stödgrupp på landsbygden som valde in hans syster och det pro-thaksinska Pheu Thai-partiet till makten 2011.

Thaksin har också ett starkt stöd från rödskjorterörelsen, som till övervägande del består av fattiga på landsbygden från norra och nordostliga delar av Thailand. Förut var ”rödskjortorna” inblandade i våldsamma gatuprotester, främst under april och maj 2010, då de ockuperade ett kommersiellt område i Bangkok under en månad. När militären med våld hade rensat bort ”rödskjortorna” från deras barrikadläger, hade över 90 människor dödats och ett tiotal byggnader hade satts i brand.

Cirka 40 000 rödskjortor höll på söndagen en motdemonstration på Bangkoks idrottsplats. En av rödskjortornas ledare, Nattawut Saikuar, som också är minister i Yinglucks administration, lovade att de inte skulle konfrontera de regeringsfientliga anhängarna, rapporterade Bangkok Post.

Översatt från engelska