Massiv algblomning utanför Kinas nordöstra kust
Kinesiska barn leker på en algtäckt strand i Qingdao den 2 augusti 2009. Ett år tidigare kämpade 10 000 militärer och frivilliga mot tiden för att hinna rensa upp alger som täckte en tredjedel av den olympiska seglingsbanan. Ett år efter OS, som till största delen skulle vara fritt från förorenande aktiviteter, sätter observatörer åter fokus på de massiva miljöproblemen i Kina, och ger det Olympiska arvet på miljön ett blandat betyg. (Foto: STR/AFP/Getty Images


Förra veckan upptäcktes en massiv, slemmig grön algblomning i havet utanför Qingdao i nordvästra Kina, och enligt en ny rapport växer den. Under OS 2008 hotade algblomning den olympiska seglingstävlingen i området.

Den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua har uppmärksammat den återkommande algblomningen.

I rapporten står att blomningen växt med 50 procent sedan förra veckan när den upptäcktes nära en stad söder om Qingdao. Nu täcker den över 300 kvadratkilometer.

Massiva blomningar av gröna alger är vanligen resultatet av föroreningar, och kan vara skadligt för annat liv i havet. Gröna alger är kända för att konsumera väldigt mycket syre, vilket kan hämma tillväxten av andra marina organismer.

Den stora mängden växtmassa leder ofta till en obehaglig stank.

Under algblomningen
innan OS i augusti 2008 var man tvungen att skicka ut hundratals arbetare för att rensa upp det.

Kinas kustlinje hotas också av återkommande röda algblomningar, vilka kan vara farliga för både människors och djurs hälsa. Okontrollerad tillväxt av rödalger orsakas av föroreningar från industriella utsläpp.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/38071/