Massgravar upptäckta i Sudan via satellit
George Clooney talar om södra Sudans folkomröstning vid dess utträde under en intervju med AFP på ett hotell i Juba på valnatten den 8 januari 2011. (Foto: Roberto Schmidt/AFP/Getty Images)


Nyligen grävda massgravar upptäcktes med hjälp av satellitbilder i delstaten Södra Kordofan i Sudan vilket ger fler bevis på blodbadet till följd av strider i den oroliga regionen.

Informationen togs fram av Satellite Sentinel Project (SSP), vilket startades i december 2010 av skådespelaren George Clooney efter en resa till Sudan med människorättsaktivisten och författaren John Prendergast. Projektets mål är att kombinera satellitinformation med fältrapporter och på så sätt förhoppningsvis kunna följa vad som händer och förhindra framtida storskaliga illdåd. SSP:s rapport, som släpptes under veckan, sade att det fanns ”synliga bevis” på gravar.

SSP säger att de bevis man samlat visar ”en kampanj med systematiskt dödande av civila i Kadulgi, Södra Kordofan”. SSP kombinerar ögonvittnesskildringar med satellitbilder från DigitalGlobe.

”De bevis som SSP funnit stämmer överens med anklagelserna om att Sudans väpnade styrkor och milis från norr har deltagit i en kampanj där man dödat civila”, enligt rapporten.

Bilderna visar vad som verkar vara högar med kroppar i Kadguli-området samt tre massgravar i söder.

I det uttalande som gjorts på projektets webbsida säger Prendergast att det föreligger ett ”akut behov av en fullskalig internationell undersökning” om gravplatsen, såväl som av våldet i Kordofan.

Den 9 juli blev Sydsudan officiellt en oberoende nation men konflikten över var den nya gränsen exakt ska dras och hur oljeresurserna ska fördelas är fortfarande olöst. På måndagen röstade FN:s säkerhetsråd om att avsluta sitt fredsbevarande uppdrag i Sudan den 9 augusti på begäran av den sudanesiska regeringen.

USA uppmanade regeringen att ompröva sitt krav eftersom man tror att situationen fortfarande kräver närvaro av fredsbevarande trupp.

Uppdraget kan förflyttas till Sydsudan men inget beslut är ännu fattat.

Översatt från engelska