Massflykt bland Iraks kristna
Irakier på flykt den 7 augusti 2014. Undan den pågående konflikten tog de sig till det kurdiskt kontrollerade området i norr, staden Kirkuk. Den islamiska staten (IS) tvingade tusentals civila att fly när de attackerade flera städer och byar öster av dess huvudsakliga centrum Mosul, landets näst största stad. (Foto: Marwan Ibrahim / AFP / Getty Images)


Iraks kristna befolkning tvingas fly från sina hem när den Islamiska staten, Is (tidigare Isis), fortsätter sitt till synes ostoppbara fälttåg genom landet.

Is stärkte sitt fäste nära den kurdiska regionen när de intog staden Bakhida, Iraks största kristna stad, sedan de kurdiska peshmergastyrkorna dragit sig tillbaka. Nu hotas invånarna med samma krav som andra övertagna områden – lämna, konvertera till islam eller dödas, skriver The Independent.

FN uppger att närmare 200 000 människor är på flykt i norra Irak efter de senaste dagarnas strider. ”Det är en tragedi av enorma proportioner” säger David Swanson talesman för Ocha, det FN-organ som koordinerar hjälpen i området, enligt AFP.

Nyhetsbyrån AP skriver att Is i ett uttalande lovar fortsätta ”marschen i alla riktningar” och inte tänker ge upp det stora kalifatet.

Yazidierna

I söndags intog Is staden Sinjar och uppemot 50 000 yazidier, varav hälften barn, har flytt upp i bergen där de är fångade i en humanitär katastrof.

Det finns ingenstans att ta vägen, människor sover under bar himmel och de saknar mat, vatten och mediciner, säger Unicefs fältchef i de kurdiska delarna, Will Parks, enligt svt.se.

Yazidierna är en liten religiös minoritetsgrupp som finns i de norra delarna av Irak. Deras religion är helt deras egen men har drag av Zoroastrism, islam, kristendom och gammal folktro. Man tror att de funnits i området i 4 000 år men även de är föremål för Is försök att utplåna alla andra religiösa inriktningar än deras extrema variant av islam.

Mosuldammen

Isis säger i ett uttalande på Twitter att de intagit 17 städer och tagit kontroll över Iraks största damm, Mosuldammen.

Mosuldammen ligger norr om Iraks näst största stad Mosul, som föll den 10 juni. Kontrollen över dammen och de stora reservoarerna ger Is kontroll över vatten och elektricitet, som de kan använda för att bygga upp support i området de nu kontrollerar, genom att minska resurserna för invånarna. De kan också använda den som en lukrativ inkomstkälla, skriver nyhetsbyrån AP.

Uttalandet har inte kunnat verifieras. Men två vittnen säger till Reuters att Is soldater hissat gruppens svarta flagga över dammen.

Tjänstemän från den kurdiska autonoma regionen i norr, som är de enda som kämpar mot extremisterna, har inte svarat på telefonsamtal. 

Iraks näst största damm, Hadithadammen, har också varit i riskzonen för övertagande men kontrolleras fortfarande av den irakiska militären.