Massakrer på arbetare i Indien
INDIEN, Dibrugarh: En skadad man har tagits till Assam Medical College sjukhus i Dibrughar. Polisen misstänkte att ULFA (United Liberation Front of Asom) hade attackerat arbetare som flyttat från andra områden. (Foto: AFP)


Minst 55 människor har dödats i attacker i delstaten Assam i nordöstra Indien. Offren var fattiga, hinditalande migranter och den separatistiska gerillan Ulfa misstänktes ligga bakom attentaten.

Ulfa-gerillan, Asoms förenade befrielsefront, slår ofta till mot hinditalande personer från andra delstater, oftast från det fattiga Bihar. Avsikten är att understryka kravet på assamesiskt självstyre. Veckoslutets attacker var de blodigaste sedan 2000, när minst 100 människor sköts ihjäl i en serie attentat som syftade att ”befria” Assam från icke-assameser som enligt gerillan ”stjäl arbetena” i delstaten.

Den värsta av veckoslutets attacker skedde före gryningen i dag när 13 arbetare överfölls medan de låg och sov i staden Sadiya, 60 mil öster om delstatens viktigaste stad Guwahati.

Hinditalande arbetare och handelsmän
angreps på ytterligare fyra fem platser i delstaten under natten och morgonen. Enligt polisen kom gerillan i grupper om cirka tio personer. De var maskerade och i de flesta fall tycks de ha bakbundit offren innan de dödade dem.

Assams regeringschef Tarun Gogoi sade till Reuters att säkerhetsstyrkorna har inlett en ny offensiv mot gerillan, som enligt polisledningen dock går ganska långsamt på grund av den oftast besvärliga terrängen i den djungelklädda delstaten.

Polisen sade att attackerna verkade vara ett försök att sprida skräck och osäkerhet, sedan en opinionsmätning som en fredsorganisation gjort i nio distrikt visat att 90 procent av de tillfrågade är emot Ulfas autonomikrav. Gerillan har avfärdat mätningen som en konspiration iscensatt av indiska underrättelsetjänsten.

– Inga folkomröstningar eller opinionsmätningar kan genomföras utan vårt godkännande och övervakning av trovärdiga internationella organisationer, säger Ulfas ordförande Arabinda Rajkhowa till Reuters.

En annan utlösande faktor bakom veckoslutets blodbad kan enligt nyhetsbyrån AFP ha varit att fem höga Ulfaledare dödades av indiska säkerhetsstyrkor den senaste veckan och att två gerillaledare greps.

För bara några dagar sedan vädjade indiska centralregeringen till Ulfa att inte verkställa hotet att sabotera indiska idrottsmästerskapen, som ska genomföras i Assam i februari.