Maskrosen – en nyttoväxt
Maskrosen kan användas som läkeört. (Foto: Patrick Pleul/AFP/Getty Images)


Maskrosen finns i hela Europa, Asien och Nordamerika. På engelska heter den dandelion, vilket kommer från franska ”dent de lion”, lejontänder, efter de skarpt flikiga bladen.

Många minns säkert maskrosen från barndomen. Vem har inte tagit ett stort andetag och blåst på den vita, fluffiga bollen, och sedan tittat på när de fallskärmslika fröna seglar iväg i luften.

De tidigaste, bevarade dokumenten som nämner maskrosen skrevs av arabiska läkare på 1100- eller 1200-talet. De såg maskrosen som en vild ört och gav den namnet Taraxacum, ”bitter ört” efter dess beska smak. Den vanliga maskrosens kompletta namn är Taraxacum officinale. Den tillhör familjen Asteraceae.

Maskrosen som läkeört

Den äldre generationen trädgårdsmästare tuggade delar av roten för gallbesvär. Naturbefolkningen i Amerika tyckte också om att tugga på roten, på grund av dess medicinska egenskaper.

Många av apotekens urindrivande medel lakar ur kalium från kroppen, men maskrosen gör inte det. Taraxacum används för leverbesvär, gall- och matsmältningsproblem, hemorrojder, gikt, reumatiska problem, eksem och urinvägsproblem.

De unga bladen kan användas i sallader. De innehåller mer betakaroten än morötter, mer järn än spenat och höga halter av vitamin A,C och flertalet B-vitaminer. Även kalium, fosfor, magnesium och zink finns i maskrosen.

Internetfloran Botanical.com skriver att maskrosen används i många mediciner. ”Den är inte giftig, och relativt höga doser av dess preparat kan intas. Dess välgörande effekt uppnås bäst när den kombineras med andra ingredienser”.

Fungerar som kaffesurrogat

Roten används i många dieter och matsmältningsdrinkar. Maskrosvinet påstås vara en bra hälsodryck – stimulerande för kroppen och bra blodrenare.

Roten kan rostas och användas som kaffesurrogat. Den är inte lika skadlig för kroppens nerver och matsmältningsorgan som vanligt kaffe. Istället ger den en allmänt stimulerande effekt på de kroppliga systemen, då den tillåter lever och njurar att göra sitt jobb effektivare och håller tarmarna rena.

Djupgående vetenskapliga bevis på maskrosens effektivitet saknas.

Rådfråga alltid läkare vid sjukdomstillstånd.

Källor: Carrots Love Tomatoes/ Louise Riotte, Wikipedia, Botanical.com, PDR for Herbal Medicine

Nässlan – huskuren som växer runt knuten

Chaga – den arktiska sprängtickan som helar

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri