Martin Scorsese storvinnare på Oscarsgalan
Martin Scorsese (andra till vä), vinnaren för bästa regi i filmen ”The Departed” poserar med sin Oscartrofé med filmregissörerna Steven Spielberg (andra till hö), George Lucas (hö) och Francis Ford Coppola (vä), vilka överlämnade priset till honom på den 79:e Oscarsgalan i Hollywood, Kalifornien, den 25 februari 2007. (Foto: AFP/ Robyn Beck)


Martin Scorsese fick efter många års filmproduktion äntligen priset för bästa regi. Scorceses gangsterfilm ”The Departed” vann fyra priser i kategorierna bästa film, bästa regi, bästa manus efter förlaga och bästa klippning.

”The Departed” är en film som handlar om korrupta poliser och skurkar som slåss på gatorna i Boston. Den vann över ”Babel”, ett kulturellt drama av den mexikanske regissören Alejandro Gonzalez Inarritu, i bägge av toppkategorierna, bästa film och bästa regi. ”Babel” vann endast i kategorin bästa filmmusik- efter att ha fått sju nomineringar.

Scorsese tilldelades Oscarstatyetten av sina gamla vänner sedan 37 år tillbaka, regissörerna Steven Spielberg, George Lucas och Francis Ford Coppola.

– Kan ni dubbelkolla kuvertet, utbrast Martin Scorcese, glad och överväldigad.

I sitt tacktal berättade Martin Scorsese om vänner och även okända människor som under många år önskat att han skulle vinna en Oscar.

– Vänner genom åren och vänner som finns här i natt som önskat mig detta och min familj, jag tackar er. Detta är för er.

Helen Mirren vann som ganska väntat en Oscar för sin rollprestation i filmen ”The Queen” som handlar om drottningen av England och den svåra tiden efter prinsessan Dianas dödsfall. Hon har i januari även vunnit priset Screen Actors Guild Awards för sitt arbete i filmerna Elizabeth I och The Queen.

Hon talade varmt på Oscarsgalan om drottningen Elisabeth, hur hon genom alla år upprätthållit sin värdighet, mod och fasthet.

– Jag tackar henne, eftersom utan henne hade jag alldeles säkert inte varit här, sade Helen Mirren i sitt tacktal.

Forest Whitaker som nominerats för första gången vann priset för den manliga huvudrollen som Idi Amin, Ugandas ökände diktator, i filmen ”The Last King of Scotland”.

I sin barndom i Texas brukade Forest Whitaker se på filmer från bilens baksäte på drive-in-bio. Han berättade för publiken att det inte varit en självklar sak att bli filmstjärna, men han trodde på sin dröm, arbetade hängivet för den och fick det att hända.

Priset för den bästa kvinnliga birollen vann Jennifer Hudson med sin roll som Effi White i filmen ”Dreamgirls” där hon spelar en begåvad sångare vars övervikt får hennes manager och älskare att degradera henne till en roll i bakgrunden i hennes sånggrupp. Detta var första gången som Jennifer Hudson nominerats för en Oscar. Den manliga utmärkelsen i samma kategori gick till Alan Arkin i ”Little miss Sunshine”.

Rolf Lassgårds film fick inte något pris. Dock vann den i Norge uppväxta Torill Kove en Oscar för bästa animerade film med sin kortfilm ”The Danish Poet”. Filmen handlar om livets egendomliga sammanträffanden. I filmen söker en ung poet, Kasper efter inspiration och reser till Norge för att möta den kända författaren Sigrid Undset. Torill Kove föddes i Norge och flyttade till Kanada där hon har fortsatt att utbilda sig inom animation. Torills första professionella film ”My Grandmother Ironed the King’s Shirts”, vann flera internationella priser och har även nominerats för en Oscar

Kinesisk film uppmärksammades genom att Ruby Yang och Thomas Lennon fick priset för bästa dokumentärfilm (kortämne) med den kinesiska filmen ”The Blood of Yingzhou District” som handlar om en familj i Anhui-provinsen i Kina och dess kamp mot aids-rädslan. I filmen riskerar den unga Gao Jun, ett kinesiskt föräldralöst barn med aids, att bli utstött av sina anhöriga.

I årets Oscars Academy Awards uppmärksammades även klimatkrisen för första gången genom att Davis Guggenheims film ”An Inconvenient Truth” med den tidigare amerikanske vicepresidenten Al Gore som ”stjärna” i filmen vann priset för bästa dokumentär och bästa musik. Melissa Etheridge som sjöng filmens ledmotiv tog emot priset för bästa originallåt.

Davis Guggenheim sade att han gjort filmen för sina barns skull. Han hade inspirerats av Al Gores 30-åriga kamp för att berätta sanningen om klimatet.

Vi behöver lösa klimatkrisen. Det är inte en politisk fråga, det är en moralisk fråga. Vi har allt vi behöver för att börja, med undantag av en vilja att handla, som är en förnyelsebar källa. Låt oss förnya det, sade Al Gore i sitt tacktal.

Bästa utländska film blev den tyska filmen från 80-talets Östberlin ”De andras liv”. Filmen som tog sex år att göra handlar om den hemliga polisorganisationen Stasi, som bedriver omfattande övervakning av alla medborgare som misstänks vara mot kommunistregimen. ”De andras liv” är den enda spelfilm som spelats in i de autentiska Stasiarkiven i stenhuset på Normannenstrasse.

Detta var Tysklands sjunde nominering sedan Öst- och Västtyskland förenades 1990. Priset togs emot av regissören Florian Henckel von Donnersmarck.

Fakta/Alla vinnarna på Oscarsgalan:

Bästa film: Graham King, producent: ”The departed”
Bästa regi: Martin Scorsese: ”The departed”
Bästa kvinnliga huvudroll: Helen Mirren, ”The queen”
Bästa manliga huvudroll: Forest Whitaker, ”The last king of Scotland”
Bästa kvinnliga biroll: Jennifer Hudson, ”Dreamgirls”
Bästa manliga biroll: Alan Arkin, ”Little miss Sunshine”
Bästa manus: Michael Arndt, ”Little miss Sunshine”
Bästa manus efter förlaga: William Monahan, ”The departed”
Bästa dokumentär, lång: Davis Guggenheim, regi, ”En obekväm sanning”
Bästa icke-engelskspråkiga film: Florian Henckel von Donnersmack, regi, ”De andras liv”
Bästa animerade långfilm: George miller, regi, ”Happy feet”
Bästa filmmusik: Gustavo Santaolalla, ”Babel”
Bästa originalsång: ”I need to wake up” av Melissa Etheridge, ur ”En obekväm sanning”
Bästa animerade kortfilm: ”Den danske dikteren” (regi: Torill Kove, Norge)
Bästa mask: David Marti och Montse Ribe, ”Pans labyrint”
Bästa scenografi: Eugenio Caballero och Pilar Revuelta, ”Pans labyrint”
Bästa kostym: Milena Canonero, ”Marie Antoinette”
Bästa dokumentär, kort: ”The blood of Yingzhou district”
Bästa foto: Guillermo Navarro, ”Pans labyrint”
Bästa klippning: Thelma Schoonmaker, ”The departed”
Bästa kortfilm (Live action short film): Ari Sandel, regi, ”West Bank story”
Bästa ljudläggning: Alan Robert Murray och Bub Asman, ”Letters from Iwo Jima”
Bästa ljudmixning: Michael Minkler, Bob Beemer, Willie Burton, ”Dreamgirls”
Bästa visuella effekter: John Knoll, Hal Hickel, Charles Gibson och Allen Hall, ”Pirates of the Caribbean”Forest Whitaker, (vä) vann priset för bästa skådespelare i filmen ”The Last King of Scotland, ” Jennifer Hudson (2:a från vä) vinnare för bästa birollen i filmen, ”Dreamgirls,” Helen Mirren (2:a från hö) fick priset för bästa skådespelare i filmen ”The Queen”, och Alan Arkin (hö) vinnaren för bästa biroll i filmen ”Little Miss Sunshine”, poserar med sina Oscarstatyetter i Hollywood. (Foto: AFP/Robyn Beck)Florian Henckel von Donnersmarck, regissören för filmen ”De andras liv”, anländer med sin fru Christiane till Oscarsgalan i Hollywood den 25 februari 2007. Den tyska filmen ”De andras liv” vann en Oscar som bästa utländska film. (Foto: AFP/ Timothy A. Clary)Oscarsvinnare Nicole Kidman och Daniel Craig står i troférummet efter att ha presenterat vinnaren för bästa scenografi i filmen ”Pan’s Labyrinth” den 25 februari 2007. (Foto: AFP/Robyn Beck)