"Marstext" bryter igenom kinesisk internetblockad


”Marstext” är ett nytt internetspråk som uppfunnits av ungdomar i Taiwan. Det har irriterat lärare och föräldrar, men också blivit ett nytt hopp till de luttrade internetanvändarna i blockadens Kina.

”Marstext” består av ickeformella textsymboler. Det har inga fasta regler och är fortfarande under utveckling. Asia Weekly gav flera exempel på detta nya språk som används av unga internetanvändare i Kina.

Exempelvis betyder ”886” ”hejdå” och ”THX” betyder ”tack”. ”3Q, 3Q, I Orz bird 4u” kan översättas till ”Tack tack, jag beundrar dig mycket”. ”Orz” symboliserar en streckgubbe som knäböjer på alla fyra.

De som inte förstår ”Marstext” kan inte dechiffrera de email och sms som skolbarn skickar till varann. Enligt tredjeklassaren Xiaoyu är poängen med ”Marstext” att föräldrar och lärare inte ska kunna förstå vad de talar om.

Lingvister är bekymrade över att ”Marstext” underminerar det kinesiska språket, men det har gett Kinas internetanvändare nytt hopp om att bryta igenom regimens blockad.

Kina har en av de mest noggrannt genomförda internetblockaderna i världen. Antikommunistiskt material och andra känsliga ämnen görs vanligen oåtkomliga. Kolumnister har emellertid lyckats ta sig förbi blockaden genom att publicera känsliga artiklar på ”Marstext”. Språket har nu blivit ett vapen mot blockaden.

Kolumnisten Xiao Shu publicerade en artikel med titeln ”Internets makt reflekterar medias sorgesamma situation” på den kända kinesiska bloggen ”North Wind”. Den känsliga krönikan skrevs helt i ”Marstext”. De oläsliga koderna kom förbi Kinas nyckelordsfilter och läsare kan konvertera artikeln till vanlig text.

Översatt från version