Markövertaganden i Guangdong ledde till massoroligheter
Bybor i Yangshan-häradet i Guangdongprovinsen attackerades av kravallpolis. (Foto: weibo.com)


Ett våldsamt slagsmål mellan 200 kravallpoliser och ett 40-tal bönder utbröt nyligen i Guangdongprovinsen i Kina. Bönderna hade hackor, skäror och brandbomber, och polisen använde batonger och tårgas. Det hela började med ett markövertagande som gick överstyr.

Kravallpolis gick till attack mot invånare i Yangshan-häradet i Guangdongprovinsen den 12 juli efter att de sistnämnda hade belägrat 80 partikadrer och poliser i en lagerbyggnad på den omstridda marken, med hemmagjorda bensinbomber. Enligt byborna kom det även gangsters och våldsmän tillsammans med kravallpolisen.

Fotografier från händelserna ser ut som en actionfilm. Poliserna slog byborna med långa batonger som böjde sig av kraften i slagen, enligt vittnen. Äldre bybor blev också slagna, sade lokalinvånare i telefonintervjuer. Byborna menar att tjänstemän från lokalregeringen har stulit deras mark, tvingat dem att acceptera en mycket låg ersättning, och sedan hyrt ut marken till ett gruvföretag och gjort vinst på det.


Bybor i Yangshan-häradet attackerades av kravallpolis. (foto från kinesisk bloggare)

Bybor i Yangshan-häradet attackerades av kravallpolis. (foto från kinesisk bloggare)

Fung, som bor i byn, sade att hälften av byborna hade gått med på att sälja marken, men den andra halvan var rasande över affären och vägrade. De försökte därför hejda företaget från att borra i marken.

När kaoset lagt sig hade sju bybor gripits, enligt Southern Daily News.

Aktivisten Tian Li från Guangdongprovinsen sade till New Tang Dynasty (NTD) Television:
– Gruvbolagets chef sade att han hyrde marken av regeringen och att ”byborna har ingen rätt att hindra mig från att bygga, jag har redan betalat byledningen”. Regeringen skickade hundratals poliser för att bli av med byborna och misshandla dem.

Tian Li tror att regeringens våldsamma agerande kommer att reta upp byborna ytterligare.

– Nu har polisen helt omringat byn, och till och med de bybor som agerat angivare åt dem har gripits. Om myndigheterna vågar släppa dem tror jag att ett par tusen bybor kommer att återvända till Yangshan omedelbart och då blir det en större incident, sade han.

Huang Qi på China Tianwang Human Rights Service sade att myndigheterna inte  borde  slå ner på demonstranter med våld varenda gång det händer något. De borde lyssna på folket, sade han, och tillade att de som har skadats av polisen borde få ersättning.

Kinesiska internetanvändare som kommenterade nyheterna stödde i allmänhet bybornas försök att kämpa mot markövertagandena. Myndigheterna hävdade att byborna ägnat sig åt ”organiserad och överlagd brottslighet”, men detta kommenterade en nätanvändare från Jilinprovinsen med att ”de kommer förmodligen att ses som hjältar om några år”.

Översatt från engelska