Marken rasade under protesterande lärare
Protesterande lärare (Foto: Med tillstånd)


Elva av de 200 lärare som demonstrerade mot markexpropriering vid deras skola i Sichuanprovinsen föll ner i gropen och tre begravdes levande när marken under dem rasade ner på grund av byggnadsarbetarnas utgrävningar. Sex skadade fördes till sjukhus.

Ett arbetslag från Hot-Arm International Co. började gräva på marken där Fengjies mellanstadieskola står i Chongqing, den 18 januari. Företrädare för skolan kontaktade först polisen som kom över som hastigast men utan att åtgärda situationen. Lärarna gick ut runt lunchtid för att protestera men arbetslaget fortsatte att gräva.

Enligt en artikel i Yangcheng Evening News sade fysikläraren Chai Haiyun att konstruktionslagets arbetsledare ropade ”bara 200 000 yuan per kropp, så gräv på!”. Kommentaren förargade lärarna som sedan vägrade ge sig av.

Arbetslaget holkade ur marken under lärarna och till sist rasade den ihop och gled ner för branten.

– Det gick så fort. När vi insåg att marken under oss börjat spricka var det för sent. Elva av oss föll ner och tre blev helt begravda, sade Chai i artikeln.

Andra lärare grävde snabbt fram dem och sex lärare togs till sjukhuset. Chai konstaterades ha brutit ett revben.

Fakultetsmedlemmarna på skolan lämnade sin egen rapport: ”Grävandet hade redan gått 10 meter förbi konstruktionslinjen. De fortsatte att gräva mot skolan. Vid lunchtid gick 200 lärare ut för att förhandla med arbetslaget och be dem att sluta. De sade att ett annat företag redan exproprierat en del av skolans mark och att de ville vara säkra på att de fick en bit av den. De sade även att deras företag ägdes av staten så vi skulle lyssna på dem.”

Två lokala ämbetsmän kom och bad arbetslaget att tillfälligt sluta arbeta. När de gått återupptog de utgrävningen. 20 minuter senare inträffade incidenten.

Företaget avfärdar lärarnas version. Enligt en rapport från Xiaoxiang Morning News bekräftade en anställd vid Hot-Arm att lärarna begravts, men förnekade att arbetsledaren skulle ha fällt kommentaren om 200 000 yuan per kropp. Han hävdade att lärarna gick förbi konstruktionslinjen och därför föll ner i hålet.

Hittills har ingen officiell rapport kommit.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/28449/