Marianne Fredriksson har avlidit


Den internationellt ansedda författaren Marianne Fredriksson avled i sitt hem på söndagen.

Marianne Fredriksson blev 79 år gammal.

-Det är en väldig sorg. Vi var både affärspartners och väldigt goda vänner, och hade mycket nära kontakt, säger Bengt Nordin, Marianne Fredrikssons agent sedan 1993, till TT på söndagskvällen.

-Hon var en fantastisk människa att lyssna på och tala med. Hon var otroligt intresserad, påläst och intelligent, fortsätter han.

Marianne Fredriksson föddes den 28 mars 1927 i Göteborg.

Hon inledde sin karriär som journalist inom dagspress. Hon arbetade på Göteborgs-Tidningen och startade bland annat Svenska Dagbladets Idag-sida.

Men Marianne Fredriksson var också aktiv i veckopress. Hon var med och startade Allt om Mat och Vi föräldrar, och var under flera år chefredaktör för Allt i Hemmet.

Efter en livskris debuterade hon ganska sent som författare, med Evas bok 1980 och skrev drygt 15 romaner. Hennes böcker har givits ut på närmare 50 språk och har sålts i miljonupplagor världen över.

-Hon hade en förmåga att komma sina läsare väldigt nära. Hon fick enormt många brev om det från läsare över hela världen. De kände igen sig i det hon skrev, att hon förstod hur de kände och tänkte, säger Bengt Nordin.

Han påpekar att Marianne Fredrikssons bok Anna, Hanna och Johanna från 1994 länge toppade försäljningslistan i Tyskland, men att den också låg högst i bland annat Nederländerna och Australien.

Ändå förändrades inte människan Marianne Fredriksson av framgången, säger Bengt Nordin.

-Hon kunde också bära det, eftersom hon var en mogen kvinna.

Nordin pekar på att Fredrikssons författarskap ofta anknöt till samhällsdebatten, och inte sällan var före sin tid.

-Det var nog hennes journalistiska känsla som gjorde det.

Marianne Fredriksson avled hastigt i sitt hem i Österskär norr om Stockholm på söndagen.