Margot Wallström prisas som stor politisk tänkare i amerikansk tidskrift
Margot Wallström prisas som en av världens bästa globala politiska tänkare av den amerikanska tidskriften Foreign Policy. (Foto: Ilmar Znotins /AFP/Getty Image)


Utrikesminister Margot Wallström försvarar mänskliga rättigheter och jämställdhet. Hon har också fått omvärldens uppmärksamhet för Sveriges ”feministiska utrikespolitik” och konflikten med Saudiarabien, som hon kritiserade efter spöstraffet på bloggaren Raif Badawis.

Nu har den amerikanska tidskriften Foreign Policy utsett henne till en av årets tio främsta globala politiska tänkare i kategorin ”beslutsfattare”, skriver Aftonbladet.

– Hon är väldigt glad för det här, säger Pezhman Fivrin, pressekreterare hos Margot Wallström.

Utnämningen offentliggörs vid en ceremoni i Washington idag, tisdag, men Wallström är i Bryssel för ett möte med Natos utrikesministrar och kan inte delta.

– I motiveringen har de lyft fram hennes tydliga ståndpunkter om mänskliga rättigheter och den feministiska utrikespolitiken och det intresse den har väckt, säger Fivrin.

Varje år utses ett hundratal personer i ett tiotal olika kategorier, som anses ha haft stor betydelse för utvecklingen i världen. Carl Bildt (M) var med på topplistan 2010, för sitt arbete för ett enat Europa.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Indiens premiärminister Narendra Modi var utsedda i den politiska kategorin förra året, skriver Expressen.