Marc Newson designade ny hybridkamera


Nu lanserar Pentax den nya hybridkameran med utbytbara objektiv, 16,3 megapixlar, upp till ISO 25 600 och flera automatiska funktioner som underlättar för fotografen.

Marc Newson, som är en av världens mest hyllade designers har formgivit Pentax nya hybridkamera Pentax K-01

”Jag ville skapa en image av kvalitet och kompetens. Några av mina favoritkameror genom tiderna har varit Pentax. Så jag ville återknyta till varumärkets rötter och försöka skapa något som verkligen var unikt och dessutom ikoniskt” säger Marc Newson.

Trenden som började 2011 med spegellösa systemkameror fortsätter, alla tror på konceptets framtid.

Den traditionella designen med en mekanisk spegel som länkar av bilden till en sökare får ge vika för en enklare, billigare och effektivare design. Bilden går direkt till bildsensorn, och fotografen får betrakta bildkompositionen via skärmen på baksidan eller i en separat sökare.

Pentax har tidigare precis som alla andra stora kameratillverkare släppt en serie spegellösa kameror med utbytbar optik, men till skillnad från den förra serien Q, har Pentax K-01 den unika egenskapen att den kan använda en redan etablerad serie objektiv.

Pentax K-01 kan använda alla de över 200 objektiv som Pentax har lanserat genom åren, och ytterligare tusentals tredjepartsobjektiv, tillverkade av Sigma, Tokina och andra.

Även de förra kamerorna, K-5 och K-7 kunde göra detta, och den unika kombinationen av bildstabilisering i huset och hjälpfokusering på manuella objektiv, har gjort att många fotografer tagit fram sina gamla, i sig utmärka objektiv, och använder dem på moderna Pentax-kameror.

Detta avspeglar sig tydligt på de ständigt stigande priserna på begagnade objektiv.

Tekniskt sett är kameran lik sin föregångare K-5, med förbättringar vad gäller videofunktioner och antalet bilder per sekund.

En digitalkamera behöver förutom bra optik och sensor även en kraftfull bildprocessor. K-01 har en helt ny processor som kallas PRIME M.

För videoentusiasterna kan nämnas att K-01 har en ingång för mikrofon och manuella video-kontroller, vilket gör den mycket väl lämpad för SLR-video.

Även andra funktioner har ärvts från K-5, till exempel är alla tillbehör som laddare och GPS-enhet samma som tidigare, mycket praktiskt om man vill komplettera sin utrustning.

Pentax lanserar samtidigt en annan ”världens första”.

Ett objektiv, DA XS 40mm F2.8, som är endast 9,2 mm tjockt.

Det är baserad på en tidigare Pentax-design, SMC Pentax DA 40mm Limited, som har lovprisats och utmärkts i otaliga tester.

Om vi får titta i vår spåkula, tror vi oss se hur morgondagens fotografer inte längre bär på tunga klumpar till kameror, utan kan fotografera och filma i högsta kvalité med kameror inte större än mobiltelefoner.

Fakta om Pentax K-01

16.28 Megapixel CMOS sensor från K-5

Ny Prime M bild-processor

Ny tystare mekanisk slutare

Valbar video-codec, MPG-4 AVC eller H.264

1080P video och 720p video upp till 60 bilder per sekund

Pentax KAF2/KAF3 fäste som tillåter tusentals redan tillverkade objektiv

81 punkters autofokus

6 bilder per sekund serietagning

ISO 100-25.600

Antiskak-funktion i huset

Automatisk dammbortagning

3 färger: silver & svart, svart & svart, svart & gul

Vikt: 480 gram utan batteri

12,1 cm bred x 7,9 cm hög x 5,9 cm djup