Mapucheindianer i Chile protesterar mot polisvåld
En Mapuchekvinna deltar i en protest i Santiago på "Columbusdagen" den 12 oktober 2009, som markerade den 517:e årsdagen efter att Christopher Columbus steg iland i Amerika. Urbefolkningen anser att de blivit berövade på sina historiska landområden. (AFP PHOTO/CLAUDIO SANTANA)


Fredagen den 23 oktober demonstrerade Chiles Maupcheindianer i Temuco, för att protestera mot vad de ser som förtryck i en allt mer bitter kamp om landsområden som sedan urminnes tider tillhört indianbefolkningen.

Konfrontationer mellan urinvånare och polis har lett till att åtminstone en Mapuche dött och ett antal skadade, såväl indianer som poliser.

Urbefolkningen anklagar polisen för att använda allt våldsammare metoder, speciellt mot minoriteter.

I fredags tog Mapuchebarn med sig ihopsamlade använda tårgaspatroner till Temuco City hall.

En pojke vid namn Fernando Painefil sade att barnen betalar ett högt pris i stridigheterna.

– Polis har skadat dem, vi vill att de slutar med det här nu, att ge sig på skolbarn, Mapuchebarnen har lidit så mycket, sade han.

Mapuche, som betyder ”jordens folk” på språket Mapundungun, har drabbat samman med polis de senaste veckorna i sin kamp för de territorier som de menar har stulits från dem de senaste 500 åren.

Mapuchehövdingen Jorge Cafuqueo utmanade regeringens generalsekreterare Jose Antonio Viera Gallo i de fortlöpande förhandlingarna.

Mapucheledaren Mijael Carbone sade i ett tal:

– Vad vi vet är att vi gör motstånd och det är därför som vi vill göra det klart för staten Chile att vi, Mapuchefolket, håller på att återuppbyggas. Vi organiserar oss för att slåss, bröder, eftersom det är det enda sättet vi kan återfå vårt land på.

Den chilienska regeringen har nekat till att polisen tog till vapen mot Mapuchebarn.

– Människor som bryter mot lagen trotsar rättsäkerheten, ställer sig själv ovanför andras rättigheter, sätter andras liv på spel och ställer sig mot andras egendom är inte människor som regeringen kommer att belöna med att ge dem land, sade Chiles generalsekreterare Jose Antonio Viera Gallo.

Mapuchefolket hävdar att regeringen skyddar företagsintressen och förtrycker deras krav med hårdhänta metoder liknande de som Pinochet använde för 20 år sedan.

Källa: ”Chile’s Mapuche Indians Protest Police Violence”: http://english.ntdtv.com/ntdtv_en/ns_sa/2009-10-24/453202306296.html