”Maos siste dansare” uppmanar kineser att delta i NTD Danstävling
Li Cunxin med fru och barn. (Foto med tillstånd av Li Cunxin, fotograferat av Robert Bontschek)


För första gången kommer NTD television att anordna en internationell tävling i klassisk kinesisk dans i Hongkong med start den 18 augusti. I oktober hålls tävlingen för femte gången i New York.

Trots att dansare från Kina är förbjudna att delta av den kinesiska regimen, uppmanar Li Cunxin vars levnadshistoria sågs i filmen ”Maos siste dansare”, andra dansare från Kina att ta tillfället i akt och delta.

I en intervju för NTD television 2010 sade Li:

– Man ska inte vara rädd. Jag känner att ens liv redan är kort. Speciellt är ens konstnärliga livsbana ännu kortare. Man kan inte dansa länge under en danskarriär. Man måste öppna sitt hjärta och ens sinne ska inte ha några bekymmer. Konst ska vara fri från politisk påverkan och viktigast är att han eller hon måste vara rättfram och öppen utan några begränsningar.

Enligt Ma Lijuan chef för NTD:s tävlingar har kinesiska säkerhetsmän sagt till potentiella deltagare i Kina att de inte kommer att få resedokument till tävlingarna i Hongkong och New York. De internationella tävlingarna hålls för femte året.

Li uppmanar artisterna i Kina att använda mod och kreativitet för att bryta de hinder som regimen försöker påtvinga dem.

”Om du får chansen att komma ska du öppna ditt hjärta och bryta dig loss från alla slags mentala hinder och rädslor från det förflutna. Greppa fullständigt tag i denna möjlighet som västvälden ger dig. Om du inte tar chansen kan du lika gärna låta bli att komma ut över huvudtaget”.

Li hoppade av till USA 1981. Hans levnadshistoria berättas i boken och filmen ”Maos siste dansare”. Han växte upp i fattigdom och vid elva års ålder valdes han ut till Pekings dansakademi. Som vuxen blev han utvald som besökande utbytesartist vid Huston Ballet och beslutade sig för att stanna i Amerika. Kinesiska konsulatet i Huston höll honom i förvar i 21 timmar, sedan agerade George H.W. Bush för att han skulle få stanna i USA.

Om den kommande tävlingen sade han till sina kinesiska medmänniskor:

”Genom att till fullo dra fördel av denna möjlighet kan man leva ett mer spännande liv och vara till gagn både för sig själv och de människor som gav dig möjligheten”.

Li berättar för Epoch Times att han växt som artist efter att han hade lämnat sitt hemland.

– Jag lade en god grund när jag tränade i Kina. Trots att min teknik var utmärkt var jag ändå mycket begränsad artistiskt sett. Jag fann min äkta artistiska känsla när jag kom till USA och jag hade ett genombrott som ledde till ett kvalitativt språng i min konstnärliga framställningsförmåga och kreativitet.

Han vann medaljer i internationella danstävlingar och rankades som en av de tio bästa balettdansarna i världen enligt New York Times. Li flyttade senare till Australien där han var premiärdansare vid Australian Ballet och blir konstnärlig ledare vid Queensland Ballet i juli enligt Courier Mail.

NTD Television har framgångsrikt anordnat fyra internationella tävlingar i klassisk kinesisk dans, vilka har attraherat hundratals tävlande från över tio länder och regioner. Somliga av vinnarna har anslutit sig till världsberömda Shen Yun Performing Arts Company.

Översatt från engelska.

chinareports@epochtimes.com