Mänskliga rättigheter i Kina lyfts fram på seminarier i Norden


Företag, regeringar, kommuner, städer, ja det är kort sagt många som pratar om den kinesiska marknaden. Den växer fort och alla önskar få en bit av kakan. I affärssamtal och andra utbyten är det sällan den sanna bilden av situationen i Kina kommer fram. Därför anordnar Epoch Times Europa tillsammans med några människorättsorganisationer flera seminarier i Sverige och grannländerna Finland, Norge och Danmark för att lyfta fram frågan om mänskliga rättigheter i Kina.

Under några dagar i september blir det sex seminarier i Norden där situationen för mänskliga rättigheter i Kina kommer diskuteras. Föredragen vänder sig till alla som på något sätt har kontakter med Kina eller bara vill informera sig. Lilly Wang är chef för Epoch Times Europa.

Svenskar lever i ett demokratiskt land, så det är svårt för många att förstå hur ondskefullt det kinesiska kommunistpartiet verkligen är. Till exempel, information är tillgänglig för oss men det är ingen självklarhet för kineser. TV, radio och tidningar är censurerade och informationen har också till syftet att kommunistpartiet vill behålla makten. Det gör det svårt för det kinesiska folket att förstå hur människor lever i andra länder, att förstå livet. Situationen med censur i Kina gör det också svårt för människor utanför Kina att förstå alla grymma brott som sker där. Fler och fler börjar dock vilja höra andra röster än en enda. Det finns en efterfrågan, det är positivt.

Föredragshållare är bland andra Dr. Wenyi Wang, som arbetat som läkare i USA och har en doktorsgrad i farmakologi från Univeristy of Chicago. Hon kommer att tala om stölder av organ från levande människor, något som blivit en kommersiell marknad i Kina.

Erping Zhang är en meriterad talare och leder den oberoende forskningsorganisationen Association for Asian Research. Som innehavare av fyra akademiska titlar i USA, inklusive en Master från Fletcher School of Law and Diplomacy och en MPA-grad som Mason Fellow från John F. Kennedy School of Government vid Harvard, specialiserar han sig på samhällsförändring, politisk ekonomi och människorättsfrågor.

Två svenska riksdagspolitiker medverkar också, Göran Lindblad (m), som arbetat med att rapportera till Europarådet om kommunistiska totalitära regimers brott, och Cecilia Wigström (fp).

Vi har många talare från olika yrken och också ett vittne som själv utstått tortyr, som kan ge olika synvinklar på den sanna situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina. Talen omfattar mycket och passar alla, avslutar Lilly Wang.