Manschettknappen den perfekta detaljen
Glacier Harlequin manschettknappar från Glaciärkollektionen av Nathan Tim. (Foto: med tillstånd av Nathan Tim)


Varje gång jag skakar hand med en man och det glittrar till från hans ärm fångar det mitt intresse. Jag är imponerad – han bär manschettknappar. Det finns något distinkt hos en man som gör det. Oavsett om det är miniatyrflygplan, små golfbollar eller gyllene rutor så är det ett stiluttryck i sig själv.

Som min modemedvetne manlige vän sade till mig: ”Manschettknappar är det enda smycke som man kan leka och uttrycka sig själv med.” Trots att han antaglighen refererade till professionella arbetsmiljöer där pråliga juveler burna av män är tabu handlar manschettknappar om att uttrycka sin individuallitet och personliga stil.

Manschettknappar är den perfekta accessoarén, de utgör en färgklick och får en vanlig skjorta att bli mer elegant. Med de många stilar som finns är det lätt att välja ett par som matchar humöret eller det speciella tillfället. Det finns alltifrån enkla knappar till pråliga platina- och diamantvarianter, från porslin till antikt viktorianska. Kreativiteten är obegränsad när det gäller manschettknappsdesign.

Nathan Tim, leverantör av hangjorda manschettknappar tillverkade av muranoglas och rostfritt stål, har en selektion som är originell och modern. Varje manschettknapp är handgjord och därmed unik. De är inte bara väldesignade utan också representativa för fusionen av traditionell venetiansk glaskonst och nutida formgivning. Färgspektrat varierar från klassisk svart och vit i Förförelsekollektionen till klarrött, orange och grönt i Kryddkollektionen. Det finns delikata blomapplikationer i bukett och man finner lekfull säkerhet i Harlekinknapparna.

För er som älskar sterlingsilver är manschettknappar från John Hardy Kali-kollektionen som tar sin inspiration från stenar liggandes längs flodbankerna i Bali givna. De stenformade konturerna är nyckfulla, lockande och bär John Hardys signum.

Något mer traditionellt skulle vara emaljerade manschettknappar. Från dess introduktion i mitten av 1700-talet fram tills i dag har emaljknappar varit populära bland respektabla gentlemän. Emalj har en slät yta och kan ha klara färger. Tiffany & Co har ett urval emaljerade manschettknappar som är eleganta, sofistikerade och tidlösa. Oavsett mönster i randigt, rutor, kryss eller vävmönster har de emaljerade manschettknapparna fortsatt att stå för en klassisk och förfinad look.

Med tanke på det stora utbudet stilar är det svårt att välja en favorit. Men utan tvekan har manschettknappar stått sig genom tiderna som ett stiluttryck och är helt rätt att bära.

Sök Petra Krantz Lindgrens bästa råd till föräldrar

Yin och Yang är kärnan i kinesisk medicin