Människorättsorganisation med fokus på Kina besöker Sverige


Stiftelsen Dui Hua, som arbetar för mänskliga rättigheter i Kina, har av det svenska utrikesdepartementet tilldelats ett bidrag på 250 000 kronor. Stiftelsens grundare John Kamm besöker Sverige under torsdagen och träffar bland annat Sveriges ambassadör för mänskliga rättigheter, Jan Nordlander.
 
John Kamm är amerikansk affärsman. Han har följt utvecklingen i Kina sedan början av 1970-talet. 1989-1990 var Kamm chef för den amerikanska handelskammaren i Hongkong. Efter massakern vid Himmelska fridens torg 1989 började John Kamm arbeta för mänskliga rättigheter i Kina och bildade stiftelsen Dui Hua Foundation.
 
– John Kamm kommer hit därför att utrikesdepartementet har beslutat att ge ett stöd till hans stiftelses nyhetsbrev som kommer ut med jämna mellanrum. Stiftelsen Dui Hua, som betyder dialog på kinesiska, är helt beroende av bidrag. Vi fick in en ansökan i slutet av förra året och beslutade att ge ett stöd för det här året, säger Annika Ben David, departementssekreterare vid UD:s enhet för folkrätt och mänskliga rättigheter.
 
John Kamm besökte Sverige och UD för några år sedan. Nu kommer han för att tacka för bidraget, men också för att samtala med berörda personer och organisationer om gemensama mänskliga rättighetsfrågor.
 
– John Kamm ska träffa chefen för UD:s enhet för Asienfrågor och  Sveriges ambassadör för mänskliga rättigheter. Han ska också till riksdagen samt träffa representanter för SIDA och frivilligorganisationer, enligt Annika Ben David.
 
Stiftelsen Dui Hua vill främst skapa en dialog med kinesiska myndigheter om Kinas politiska fångar. De sammanställer bland annat listor på inviduella fall där personer utsatts för kränkningar av sina mänskliga rättigheter. En gedigen databas har upprättats. Genom åren har man medverkat till att flera fångar frisläppts och att fängelsestraff förkortats.