Människorättsgrupp vill att Harper avvaktar med Kinabesöket
Kanadas premiärminister Stephen Harper (The Epoch Times)


Canada Tibet Committee (CTC) har uppmanat Kanadas premiärminister Stephen Harper att vänta med att besöka Kina i protest mot att de kinesiska myndigheterna avrättat fyra tibetaner som påstås ha varit inblandade i förra årets uppror i Tibet.

Harper meddelade den 28 oktober att han skulle besöka Kina från den 2 till den 6 december.

Tre tibetaner vid namn Lobsang Gyaltsen, Loyak och Penkyi avrättades i Toelung nära Lhasa den 20 oktober för deras påstådda inblandning i protesterna i mars 2008. En fjärde oidentifierad tibetan avrättades också.

– Kanada kan inte stå upp för mänskliga rättigheter när Peking ser oss gå ned på knä och tigga om att få göra affärer med dem, sade CTC:s verkställande direktör Dermod Travis i ett uttalande.

– Harper-regeringen kan nu välja mellan att buga till Pekingregimens arbetsmetoder eller definiera en ny relation till Kina som grundar sig på ett mångsidigt tillvägagångssätt som sätter mänskliga rättigheter i centrum för våra relationer.

Besöket är Harpers första till Kina och är en efterföljare till arton tidigare besök på ministernivå sedan 2006. I juni 2008 meddelade Kanada att man skulle inrättta sex nya handelskontor i Kina. Två är redan i drift medan de fyra återstående väntas öppnas i slutet av detta år.

– Våra två länder har ett växande samarbete och vi delar betydande intressen inom handel och investeringar, miljö och regional säkerhet. Kanada har en stark relation till Kina som återspeglar vår ömsesidiga respekt och behovet av praktiskt samarbete, sade Harper i ett uttalande.

CTC sade att enligt lokala källor hade myndigheterna överlämnat Gyaltsens kropp och Loyaks aska till deras familjer. Lobsangs hustru, för fattig för att har råd med religiösa böner till den avlidne, fick låta sin mans kropp bli kastad i Kyichu River, sade uttalandet.

Som ett resultat av 2008 års revolt finns över 1300 tibetaner kvar i fängelse, många väntar på rättegång. Om tidigare studier är något att gå efter, sade CTC, ”är det troligt att alla kommer att nekas lagenlig rättsprocess, rätt till juridisk rådgivning och en rättvis och öppen rättegång.”

Enligt 2009 års rapport från Amnesty International avrättades fler medborgare i Kina än i alla andra länder tillsammans med 1 718 avrättningar, vilket är tre fjärdedelar av världens totala antal under 2008.

I år är det 100 år sedan ett servicekontor för handelskommission etablerades i Shanghai.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/24790/